Bombrobot i Nynäshamn centrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väskan i Nynäshamn centrum hittades av förbipasserande under fredagen. Polisen säger att det inte finns anledning att tro att innehållet är farligt – men att insatsen är en försiktighetsåtgärd. Foto: Pressfotograf.se

Mystisk väska i Nynäshamn ofarlig – undersöktes av bombskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredag förmiddag såg en person en väska hänga på en dörr i Nynäshamns centrum. Som en försiktighetsåtgärd spärrade polisen av stora delar av centrum och väskan undersöktes av bombskyddet.

Polisen sa redan vid insatsens start att de inte hade anledning att tro att väskan eller innehållet var farligt.

– Men i de här situationerna måste vi ju alltid förutsätta att det värsta kan ske. I 99 procent av fallen visar det sig att det inte var något, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Nationella bombskyddet kallades till platsen och väskan flyttades med robot. Strax efter 14 på fredagen kunde bombskyddet kunde konstatera att innehållet inte var farligt.

Avspärrningarna hävdes strax efter och innehållet undersöktes närmre av polisens tekniker. Det är fortfarande inte meddelat vad som fanns i väskan men polisen har startat en utredning om olaga hot.

– Jag kan inte gå in på varför, det är så vi bedömt det, säger Robert Sennerdal, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen: ”Överdriven försiktighet”

Det var vid 10-tiden som en privatperson gick förbi en port i Nynäshamns centrum och noterade väskan hängandes på en port.

Eftersom polisen inte med säkerhet kunde avgöra vad som fanns i väskan, vidtog polisen ”överdriven försiktighet”, spärrade av ett område i centrum och tog kontakt med bombskyddet.

Butikslokaler utrymdes

De boende inom det avspärrade området uppmanades att stanna inne. Några butikslokaler i närheten utrymdes medan man undersökte föremålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.