Ett vattensjukt fält, där många kastade sina sopor.
Utgångsläget för Hemmesta sjöäng var sorgligt. Men Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF Världsnaturfonden, var en av flera som såg potentialen.
– Grunden för att kommunens investering var att cykelvägen svämmades över varje år. Bara att ordna det hade kostat flera miljoner. Genom att göra en våtmark istället har kommunen fått igen pengarna med råge, konstaterar Tom Arnbom.
Rensats upp
Det var i våras som den nyrestaurerade Hemmesta sjöäng invigdes. Området har rensats upp, här har byggts dämmen och lagts ut lekgrus till fisken. Sjön omges av breda promenadstigar och två fågeltorn med informativa skyltar gör att alla kan njuta av både fisk- och fågelliv. Jo, man ser gäddorna leka uppifrån tornet!
Med direktbuss från Slussen blev sjöängen snabbt ett omtyckt utflyktsmål.
Ekosystemtjänster
Nu står det alltså klart att sjöängen också är en ekonomisk framgång. Värmdö kommun och Världsnaturfonden har undersökt våtmarkens ekosystemtjänster, alltså vilka värden som den nyrestaurerade våtmarken ger.
Resultatet är häpnadsväckande. De fyra miljoner som restaureringen kostade har redan nu, ett halvår senare, genererat värden för tjugo miljoner kronor.
Då understryker rapproten ändå att det sannolikt är en underskattning.
– Det här projektet har lönat sig både för naturen och samhällsekonomin och det är jätteroligt, säger Malin Åberg Aas (MP), kommunalråd Värmdö.
Fisk och besökare
Det är framför allt våtmarkens bidrag till fiskbestånd samt rekreationsvärdet som gjort restaureringen av våtmarken så lönsam.
– Vi har haft mängder med besökare och överväger nu ett litet café vid sjön, berättar Malin Åber Aas. Rekreationsvärdet beräknas generera värden för tio miljoner och fisken åtta miljoner.
– Jag tror det är en chock för många att höra att området är så här mycket värt, säger Tom Arnbom, WWF.
– Det handlar inte bara om våtmarken utan om Östersjön också. Tänk vad det skulle kosta att få ut så många yngel i Östersjön som nu sjöängen producerar. Ett par miljoner yngel som i sin tur påverkar övergödningen.