När socialstyrelsen stängde vid 17.00-tiden så vägrade de att lämna huset och polis kallades till platsen för att avlägsna de personer som stannat kvar.
– Allt gick lugnt till. Vi gjorde inte motstånd men vi blev som spagetti och bara låg ner. Vi vill inte skada någon, säger Transförsvaret ordförande Mia Mulder.
Läs mer: Transaktivister har ockuperat Socialstyrelsen
Transförsvaret bildades för sex månader sedan och arbetar för transpersoners rättigheter. Med gårdagens ockupation ville de uppmärksamma hur det är att leva som transsexuell och för att visa sitt missnöje med, bland annat att transsexualism fortfarande är en psykiatrisk diagnos.
– Vi hade ett avlägset hopp om att få prata med någon från regeringen.
Skapa dialog med ministrar
Enligt Mia Mulder så har de under sex månaders tid försökt att skapa en dialog med bland annat hälsominister Gabriel Wikström (S) och jämställdshetsminister Åsa Regnér (S)
– Vi vill uppmärksamma regeringen så att de gör något för att förhindra diskrimineringen på arbetsmarknaden, minska självmordstatistiken hos transpersoner och att sjukvården förbättras. Det händer ibland att transsexualism behandlas med antidepressiva medel, säger Mia Mulder.
Läs mer: Det är långa köer för att göra en könsutredning
Självmord
Nu vill Transförsvaret att aktionen uppmärksammas och att de får en reaktion från regeringen.
– Nu hoppas vi på att en förändring ska ske, säger Mia Mulder.
Varför har ni så bråttom, ni bildades för sex månader sen?
– Tiden går och det dör transpersoner. Under de senaste åren har en tredjedel av oss övervägt eller försökt begå självmord. Det är oacceptabelt.