• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Thria Rahman är enhetschef på socialförvaltningen i Skärholmen. Foto: SVT

”Vi har mött familjer som kommit hit med sina resväskor”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på socialkontoret i Skärholmen möter ofta barnfamiljer som saknar stadigvarande bostad.

– Många känner sig maktlösa, säger Thria Rahman som är enhetschef på socialtjänsten i Skärholmen.

Bostadsbristen gör allt fler barnfamiljer hemlösa. Sedan 2004 har hemlösheten generellt minskat – utom bland barnfamiljer där den i stället ökar, menar Åsa Lindhagen (MP).

Skärholmen är tillsammans med Spånga-Tensta den stadsdel där det finns flest familjer som lever i osäkra boendeförhållanden.

– Vi har mött flera barnfamiljer som kommit hit till socialkontoret med sina resväskor. Många har bott i andra hand eller varit inneboende men när kontrakten löpt ut hittar de ingen annanstans att bo,  säger Thria Rahman som är enhetschef på socialtjänsten i  Skärholmen.

Vad tänker personalen som möter de här familjerna?

– Många känner sig maktlösa, för vi har ju inga bostäder att erbjuda dem.

Barnen påverkas negativt

Till skillnad mot många andra hemlösa har de här familjerna ofta inga andra sociala problem mer än att de är arbetslösa och saknar stadigvarande bostad.

– Barnen påverkas väldigt negativt av det här. De känner sig otrygga när de måste flytta runt hela tiden och har svårt att hänga med i förskola och skola. Det innebär i sin tur en stor risk för att hamna i andra problem när de blir äldre, förklarar Thria Rahman.

Kostar både lidande och pengar

Förutom personligt lidande, kostar hemlösheten också mycket pengar. Skärholmen betalar 30 000-40 000 kronor i månaden för varje familj som bor på hotell, vandrarhem eller härbärge.

I december i fjol började Skärholmen arbeta med speciella bolotsar, som hjälper hemlösa barnfamiljer att hitta någonstans att bo. Det har gjort att antalet hjälpsökande nu minskat.

– När de här familjerna säger ”nu har vi äntligen fått en lägenhet” – då börjar glädjetårarna rinna både hos vår personal och hos dem som fått hjälp. Så starka är glädjereaktionenerna, säger Thria Rahman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.