Bedran Sarikaya, Simon Berhane och Hermon Daniel menar att arbetet med ungdomsgården har ökat gemenskapen i Sätra. Foto: SVT

”Vi vill ge barnen här en meningsfull fritid”

Uppdaterad
Publicerad

I Barnombudsmannens nya rapport målas det upp en tämligen dyster bild när det gäller hur barn i förorten uppfattar sin situation och sina framtidsutsikter.

Men i Sätra har ungdomarna själva tagit tag i situationen. Den nya mötesplatsen samlar ungdomarna och ökar gemenskapen i området.

Barnombudsmannens rapport är bitvis ganska dyster läsning: Barnen uppger bland annat att vuxenvärlden ignorerar och sviker dem och att våldet i vardagen begränsar deras liv.

Genom att själva bygga en ungdomsgård har många av ungdomarna i Stockholmsförorten Sätra tagit saken i egna händer för att förbättra sin situation.

– Vi vill ge barnen här en meningsfull fritid, säger Simon Berhane som är med och gör klart mötesplatsen, som även är tänkt att fungera som ungdomsgård.

Första ungdomsgården tvingades stänga

Ungdomsgården i Sätra har varit en följetong de senaste månaderna. Ungdomarna från området byggde om två lagerlokaler till en ungdomsgård som slog upp dörrarna i november förra året. Men kontraktet på lokalerna gällde bara för lagerförvaring och inte ungdomsverksamhet, och brandsäkerheten dömdes ut. Så ungdomsgården tvingades stänga med omedelbar verkan.

Men nu har ungdomarna i Sätra fått nya lokaler.

Hur tror du det skulle ha varit i Sätra om den här mötesplatsen inte blivit av?

– Om jag ska vara ärlig så tror jag att det hade varit mycket mer kriminalitet i Sätra. Det hade varit mycket mer stökigt, och det hade inte blivit en så bra gemenskap som vi har i dag, säger Bedran Sarikaya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.