Vraket är 15-20 meter långt och ålderdomligt byggt i kraftig svartek. Det ligger på ungefär fem meters djup 100 meter ut från stranden vid Djurhamns naturhamn, som var en historiskt betydelsefull hamn, först omnämnd på 1400-talet. Under stormaktstiden var den även örlogshamn för svenska flottan.
-Det finns inte särskilt många lodjor bevarade så det är ett intressant fynd. Den kan möjligen vara ännu äldre, från 1400-1500-talet för kölsvinet var mycket ålderdomligt, säger Rönnby, som dök vid vraket med sina studenter i helgen.
Det allra mest spännande med vrakfyndet är platsen, en känd historisk hamn, anser Rönnby. Han hoppas och tror att marinarkeologerna ska hitta fler skeppsvrak när de fortsätter sina undersökningar.
Kavalkad av skepp
-Drömmen vore ju att hitta flera båtar från olika tider i Djurhamn så att vi får se en kavalkad av olika skeppstyper på en och samma plats, säger Rönnby.
Först när man har daterat träet i båten kan forskarna säkert säga vilket århundrade det kommer från. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att få ta träprover eftersom vraket är en fornlämning.
-Båten är klinkbyggd och tätad med djurhår. Skrovet är inte helt utan är en skeppsbotten med fria spant, det ser ut som revben ungefär. Det låg mycket bränt tegel vid vraket som kan ha använts som barlast, säger Rönnby.
Vackert ljusspel
Jonas Wiklund var med vid dyket och ska skriva sin magisteruppsats om vraket och den gamla hamnen.
-Det var klart vatten med tio meters sikt och ett mycket vackert ljusspel. Det är en angenäm känsla att finna ett vrak som man tidigare bara känner till genom hörsägen, säger Wiklund.
Några andra föremål hittade man inte vid den här första dykningen eftersom vraket var överväxt med sjögräs och det krävs tillstånd även för att få rensa vid vraket. Man kan vänta sig fynd av bruksföremål och kanske vapen.