Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett väldigt udda avfall”, hör avfallschefen om den märkliga – och potentiellt dödliga – överraskningen som lämnades in till återvinningscentralen i somras. Foto: SVT Grafik

Dödligt ämne lämnades in – kan förgifta 150 000 personer

Uppdaterad
Publicerad

Färg, butangas och bekämpningsmedel. Det är några exempel på normalt farligt avfall. Men ett samtal innan midsommar resulterade i att man på återvinningscentralen i Öregrund fick in någon helt annat – och dödligt.

– Det får ses som ett extremt undantagsfall, säger kemisten som fick ta hand om giftet.

”Får jag lämna cyanid hos er?”

Så löd samtalet från en kund som ville lämna farligt avfall på återvinningscentralen i Öregrund efter ett dödsbo.

Personalen på återvinningscentralen, som utgick ifrån att det var en mindre mängd, sa att det var okej. Men sedan kom förvåningen.

– Vi bedömde att det var runt 15 kilo cyanid som lämnades in, säger Myran Olsson, avfallschef i Östhammars kommun.

Kemisten och cyaniden

Cyaniden var enligt kommunens egen utredning väl inpackad och låstes in i en container. Sen blev det kemisten Per-Eric Ombergs ansvar att ta hand om giftet.

– Det är väldigt sällan sådant här lämnas in av en privatperson, säger han.

Kommunen har nu utrett händelsen med cyaniden, som UNT var först med att berätta om. Ingen person kom till skada, men man har nu skärpt rutinerna på återvinningscentralen. Bland annat så är det nu personalens ansvar att sortera det farliga avfallet och ha kontakt med kemist om det behövs.

Dödlig dos?

Det framkommer inte vilken typ av cyanid som lämnades in. Men en dödlig dos för en vuxen person är mellan 100-250 milligram cyanid. Det innebär att man med 15 kilo i teorin skulle kunna förgifta mellan 60 000 och 150 000 personer.

– Jag gissar att det här handlade om en oorganisk cyanidförening. Jag tror då att det är rimligt att anta att det var tänkt att användas som råttgift eller annan typ av bekämpningsmedel, säger Björn Hellman, professor i toxikologi vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.