En person i orange och gul arbetsjacka står på knä i en skogsmiljö och interagerar med en svart hund som står bredvid. Området är omgivet av träd och ger intryck av att vara en friluftsmiljö, där personen verkar ta en paus för att umgås med hunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Någon sa att de hade kört på en gepard” – eftersöksjägaren Claes Philippen är årligen ute på drygt 150 viltolyckor. Det har resulterat i en hel del märkliga samtal. Foto: David Rydell/SVT

150 utryckningar per år – för Bore och Claes: ”Folk har ringt om geparder och kameler”

Uppdaterad
Publicerad

Det sker mellan 60 000 och 70 000 viltolyckor i Sverige varje år. Men vad ska man göra vid en viltolycka? Vilka påkörda djur måste anmälas till polisen? Det är några av frågorna som finns – här får du svaren.

Under hösten är det högsäsong för viltolyckor. Bara under natten mot onsdag skedde det 15 olyckor på drygt 10 timmar i Uppsala län. Det är några av de 2 742 olyckorna som rapporterats in i oktober som är en av de mer olycksdrabbade månaderna om året.

Hur många viltolyckor sker i Sverige?

Viltolyckorna har ökat stadigt sedan 2015. Under förra året rapporterades det in nästan 70 000 olyckor, enligt Nationella Viltolycksrådet.

– Den största anledningen är att det är blir fler och fler bilar på vägarna.

Det säger Ali Fröberg, polis och regionansvarig för viltolyckor i bland annat Uppsala län.

– Det är mycket elektronik i bilarna idag och då har man inte samma fokus på vägen eller på sidorna.

Av de anmälda viltolyckorna står rådjuren för nästan hälften.

– Rådjuren har blivit mer urbaniserade, de matas och hittar till exempel äpplen i trädgårdar. Men det gäller även älgar och rovdjur, säger Ali Fröberg.

Vad ska man göra vid en viltolycka?

Om du är med om en viltolycka så ringer du 112 och på så sätt informeras polisen. Du har även skyldighet att markera olycksplatsen – med exempelvis en orange varningsremsa som går att få på bilprovningen. Men det går även bra med exempelvis en reflexväst eller något annat som syns tydligt. Vid behov kan du även behöva sätta ut varningstriangel.

Att inte underrätta polisen vid en viltolycka är straffbart och klassas som ett brott enligt jaktförordningen och kan ge dagsböter.

Var ringer man om man kört på vilt?

Som tidigare nämnt ringer du 112 för att anmäla olyckan och därefter får du prata med polisen. Du har även ett stort ansvar för att vara tillgänglig på telefon om en eftersöksjägare behöver fler uppgifter.

Vilka påkörda djur måste anmälas till polisen?

Enligt jaktlagen måste du anmäla om du krockar med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Får man slå ihjäl ett skadat djur?

Enligt Nationella Viltolycksrådet ger jaktförordningen dig rätt att avliva skadat vilt där det anträffas om du har kunskap i hur du ska göra. Om du saknar kunskapen så finns risken att du förvärrar djurets lidande och då uppmanas du invänta polis eller eftersöksjägare.

Kan du inte avliva det vilda djuret uppmanar Älgskadefondsföreningen att du ska backa undan då det kan innebära en oerhörd stress för djuret att inte kunna fly. Du ska inte heller följa efter ett skadat djur in i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.