Under hösten är det högsäsong för viltolyckor. Bara under natten mot onsdag skedde det 15 olyckor på drygt 10 timmar i Uppsala län. Det är några av de 2 742 olyckorna som rapporterats in i oktober som är en av de mer olycksdrabbade månaderna om året.
Hur många viltolyckor sker i Sverige?
Viltolyckorna har ökat stadigt sedan 2015. Under förra året rapporterades det in nästan 70 000 olyckor, enligt Nationella Viltolycksrådet.
– Den största anledningen är att det är blir fler och fler bilar på vägarna.
Det säger Ali Fröberg, polis och regionansvarig för viltolyckor i bland annat Uppsala län.
– Det är mycket elektronik i bilarna idag och då har man inte samma fokus på vägen eller på sidorna.
Av de anmälda viltolyckorna står rådjuren för nästan hälften.
– Rådjuren har blivit mer urbaniserade, de matas och hittar till exempel äpplen i trädgårdar. Men det gäller även älgar och rovdjur, säger Ali Fröberg.
Vad ska man göra vid en viltolycka?
Om du är med om en viltolycka så ringer du 112 och på så sätt informeras polisen. Du har även skyldighet att markera olycksplatsen – med exempelvis en orange varningsremsa som går att få på bilprovningen. Men det går även bra med exempelvis en reflexväst eller något annat som syns tydligt. Vid behov kan du även behöva sätta ut varningstriangel.
Att inte underrätta polisen vid en viltolycka är straffbart och klassas som ett brott enligt jaktförordningen och kan ge dagsböter.
Var ringer man om man kört på vilt?
Som tidigare nämnt ringer du 112 för att anmäla olyckan och därefter får du prata med polisen. Du har även ett stort ansvar för att vara tillgänglig på telefon om en eftersöksjägare behöver fler uppgifter.
Vilka påkörda djur måste anmälas till polisen?
Enligt jaktlagen måste du anmäla om du krockar med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
Får man slå ihjäl ett skadat djur?
Enligt Nationella Viltolycksrådet ger jaktförordningen dig rätt att avliva skadat vilt där det anträffas om du har kunskap i hur du ska göra. Om du saknar kunskapen så finns risken att du förvärrar djurets lidande och då uppmanas du invänta polis eller eftersöksjägare.
Kan du inte avliva det vilda djuret uppmanar Älgskadefondsföreningen att du ska backa undan då det kan innebära en oerhörd stress för djuret att inte kunna fly. Du ska inte heller följa efter ett skadat djur in i skogen.