En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en polis i en gul reflexjacka, som står i en skogsaktig miljö under kvällstid. Den högra sektionen visar en vägskylt med texten ”Viltolycka” som är belyst, placerad på en mörk väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Kronberg, regionansvarig på Nationella Viltolycksrådet, ger tips på hur du som bilist bör fundera kring vilda djur ute på vägarna – speciellt i höstmörkret. Foto: SVT

15 viltolyckor på 10 timmar – polisen: ”Lite extremt”

Uppdaterad
Publicerad

Viltolyckor hör till vanligheterna så här års. Men 15 stycken under en natt och morgon är ”lite extremt” enligt polisen.

– Det är viktigt att anmäla om du kört på ett vilt djur, säger Magnus Jansson Klarin vid polisen.

Under natten och morgonen blev polisen nedringd av flera personer som kört på vildsvin och rådjur.

– Totalt var det 15 viltolyckor på drygt tio timmar i länet. Ser man på hela polisregionen (som även inkluderar Västmanland och Gävleborg reds. anm.) så har det varit 40 olyckor. Det är lite extremt, säger Magnus Jansson Klarin.

I Uppsala län rör det sig bara om materiella skador på bilar men på E18 i Västmanland skadades en man svårt efter att ha kolliderat med en älg.

– Älgjakten pågår just nu så en teori är att det är oroligt i skogarna och att djur därför rör sig mer. Men överlag så är det ofta många viltolyckor så här års – speciellt i skymning och gryning, säger Magnus Jansson Klarin.

Eftersöksjägare kopplas in

När en viltolycka anmälts kontaktar polisen en eftersöksjägare som har i uppdrag att spåra det skadade djuret. De kan behöva komma i kontakt med dig som kolliderat med viltet så du uppmanas att vara kontaktbar.

Får man slå ihjäl ett skadat djur?

Enligt Nationella Viltolycksrådet ger jaktförordningen dig rätt att avliva skadat vilt där det anträffas om du har kunskap i hur du ska göra. Om du saknar kunskapen så finns risken att du förvärrar djurets lidande och då uppmanas du invänta polis eller eftersöksjägare.

Kan du inte avliva det vilda djuret uppmanar Älgskadefondsföreningen att du ska backa undan då det kan innebära en oerhörd stress för djuret att inte kunna fly. Du ska inte heller följa efter ett skadat djur in i skogen.

Vilka viltolyckor måste anmälas?

Enligt jaktlagen måste du anmäla om du krockar med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Du ringer 112 och på så sätt informeras polisen. Du har även skyldighet att markera olycksplatsen och vid behov sätta ut varningstriangel.

Att inte underrätta polisen vid en viltolycka är straffbart och klassas som ett brott enligt jaktförordningen och kan ge dagsböter.

Källa: Jaktlagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.