Till vänster Robbie Borg, till höger en röd stängd-skylt på en dörr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robbies upplevelse och hur kommunen hanterade kräksjukan. Foto: Mats Hedström/SVT

16-årige Robbie är en av 130 som blev sjuka på restaurang i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

När anmälan efter anmälan trillat in på avdelningen för livsmedel och hälsoskydd i Enköpings kommun var det samma restaurang som dök upp. Även i Uppsala skedde nyligen ett större magsjukeutbrott. 16-årige Robbie Borg är en som blivit drabbad efter att ha ätit på Enköpingsrestaurangen.

– Det var mycket värre än en vanlig magsjuka, säger han.

För drygt en vecka sedan kom de första anmälningarna om magsjuka efter besök på en och samma restaurang i Enköping. Sammanlagt blev det cirka 130 anmälningar.

– I en dialog med restaurangen kom vi fram till att den skulle hålla stängt tills vidare, säger Emma Herelius, enhetschef i Enköpings kommun.

Fyra av odlingarna som lämnades till vården visade samma sak – restauranggästerna hade blivit smittade av norovirus, som orsakar vinterkräksjuka.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet i lokala sociala mediegrupper. Ansvariga på restaurangen har i medier avböjt att kommentera händelsen men skriver på sociala medier att man ber om ursäkt, och att all personal och livsmedel som fanns på restaurangen har provtagits. I gengäld har många Enköpingsbor uttryckt stöd till restaurangen.

Efter att ha hållit stängt i snart två veckor från att utbrottet uppmärksammades har nu livsmedelsinspektionen på Enköpings kommun gett restaurangen klartecken att öppna på nytt.

– Det krävdes att alla i personalen var friska, att allt skulle vara rengjort och att alla öppnade paket hade slängts. En inspektör var där i torsdags och då kom man fram till att problemen var åtgärdade, säger Emilie Hult, livsmedelsinspektör på Enköpings kommun.

Varnar för spridning

Det är inte bara i Enköping som sjukdomen spridits. Genom en restaurang i Uppsala har 36 personer ur 10 olika sällskap blivit magsjuka, där en utredning av Miljöförvaltningen visade att två i personalen spred noroviruset.

Ännu ser Region Uppsala ingen skarpt stigande kurva av fall i länet, men varnar för att spridningen kan ta fart:

– Just januari brukar ju vara något av högsäsong för vinterkräksjuka, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i regionen.

Knepen som minskar risken att smittas

Bild delad i två sektioner: till vänster visas numreringen 3, 2, 1 mot en bakgrund av en person i jacka. Till höger syns en person i rosa tröja böjd över en toalett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att inte drabbas av vinterkräksjukan är bland det viktigaste att hålla handhygienen. Detta genom att tvätta med tvål och vatten, inte handsprit. Foto: Antonios Antoniadis/SVT/Jessica Gow/TT

Virus bakom vinterkräksjuka

  • Norovirus är ett mycket smittsamt virus som orsakar vinterkräksjuka. Norovirus kan spridas med förorenad mat, av en smittad person eller förorenat vatten.
  • All slags mat som inte behöver värmas kan vara smittkällor om den hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. Norovirus kan också finnas i dricksvatten som förorenats med avloppsvatten.
  • Oftast tar det ett halvt till två dygn efter smittillfället innan sjukdomen bryter ut. Symtom på infektionen är bland annat diarréer, illamående, kräkningar och magsmärtor. Även feber, huvudvärk och yrsel kan förekomma.
  • Symtomen varar några dygn, därefter blir man i normala fall frisk igen.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.