En man med ljusblå skjorta och glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Därför tycker Fredrik Sjöberg, avdelningschef på Studieförbundet vuxenskolan i Uppsala, att besparingarna är ”vansinniga”. Foto: SVT

500 miljoner ska sparas och 200 000 personer påverkas – kritiken: ”Vansinne”

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbunden står under hård press att banta sina verksamheter när regeringen stramar åt budgeten till folkbildningen. Det kommer innebära att kurser avslutas och att personal får gå.

– Jag tycker det är vansinne för de har inte förstått vad studieförbunden gör för Sverige, säger Fredrik Sjöberg, avdelningschef på Studieförbundet vuxenskolan i Uppsala.

I veckan meddelade studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet att de kommer avveckla sina verksamheter efter regeringens minskade anslag.

I Uppsala län finns ett 20-tal organisationer och evenemang som samarbetar med förbundet som därmed förlorar lokaler och ekonomiskt stöd. Vilket bland annat påverkar Uppsalakören Canorus.

– Jag tror det blir väldigt svårt för de här föreningarna att klara sig själva, både ekonomiskt men också att utföra det administrativa arbete som vi har utfört, säger Maria Rydén, förbundschef på Kulturens bildningsverksamhet.

Risk att flera studieförbund lägger ned

Enligt studieförbunden själva så påverkas upp till 200 000 personer på olika sätt av den nya budgeten.

Även de andra studieförbunden jobbar nu hårt för att anpassa sig efter den nya budgeten. Fredrik Sjöberg, avdelningschef på Studieförbundet vuxenskolan i Uppsala, tror att neddragningarna främst kommer slå mot redan utsatta grupper.

– Det är personer med funktionsnedsättning, ensamma och utrikesfödda som integreras i samhället genom vår verksamhet, säger han.

”Vi måste prioritera”

500 miljoner kronor. Så mycket mindre pengar får Studieförbunden i Sverige att röra sig med under de kommande åren efter att regeringen presenterade sin budget tidigare i höst.

Utbildningsminister Mats Persson (L) menar att man istället ska prioritera utbildning som leder till jobb:

– Tuffa tider kräver tuffa prioriteringar. För att motverka den sviktande ekonomin prioriterar vi utbildning som leder till jobb. Därför ökar anslagen till folkhögskolorna om 100 miljoner kronor per år, skriver han i ett mejl.

I klippet: ”Jag nästan att man inte tänker alls” – se vad en deltagare i en akvarellkurs på Studieförbundet säger om regeringens besked.

Studieförbundens verksamhet 2022

• Sveriges tio studieförbund har verksamhet i landets samtliga 290 kommuner.

• Studieförbunden arrangerade drygt 107 000 studiecirklar med 346 000 unika personer, och 345 000 unika personer deltog i annan folkbildningsverksamhet.

• Studieförbunden hade 36 000 deltagare i insatser för personer långt ifrån arbetsmarknaden, Svenska från dag ett och Svenska för föräldralediga.

• Studieförbunden genomförde drygt 176 000 kulturprogram.

• Drygt 200 ideella riksorganisationer är medlemmar i ett studieförbund.

Källa: Studieförbundet vuxenutbildning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.