Reproduktionscentrum behöver fler spermadonatorer Foto: TT

Nio månaders väntan på spermiedonation

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på spermiedonatorer vid Reproduktionscentrum i Uppsala. Men köerna för de som vill ha hjälp påverkas också av resursbrist vid kliniken på Akademiska sjukhuset.

Köerna till att få assisterad befruktning med spermiedonation, så kallad IVF, har skjutit i höjden sedan den nya lagen, där ensamstående fick rätt till assisterad befruktning, trädde i kraft 2016. Från att tidigare ha fått vänta 3-4 månader får man som sökande nu stå i kö upp till 9 månader. Och det gäller alla som söker för spermadonation, även par.

– Det beror dels på den nya lagen men också på att vi här på Reproduktionscentrum i Uppsala har resursbrist. Vi skulle kunna utöka och korta väntetiden om vi fick mer resurser för utökad bemanning, säger Anne-Charlotte Dahl, avdelningschef.

Och köerna ringlar sig långa i hela landet.

Söker efter fler donatorer

I april 2017 gjorde Reproduktionscentrum en insats på Gränby Centrum i Uppsala där man stod för att värva spermiedonatorer.

– Det var väl ingen jättetillströmning av folk men vi värvade några stycken. Tanken är att vi ska köra fler insatser framöver, säger Anne-Charlotte Dahl.

Under våren eller hösten kommer Reproduktionscentrum att aktivt leta spermadonatorer i Uppsala igen. Antagligen i någon av citygalleriorna.

– Flera har visat intresse för att samarbeta med oss, säger Anne-Charlotte Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.