Den unika metoden MR Linac ger ökad precision vid strålterapi av tumörer. Zahra Taheri-Kadkhoda är överläkare och sektionschef för strålbehandling vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: SVT

Akademiska först i Sverige med ny strålbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Med MR Linac kan man ta magnetiska bilder av tumören under själva strålbehandlingen. Metoden ger ökad precision och används nu för första gången i Sverige.

Som första sjukhus i Sverige kan Akademiska nu erbjuda så kallad MR Linac-behandling. Det är en metod som ger ökad precision vid strålning och därmed orsakar mindre skada på omgivande organ och vävnader.

– Det är jätteroligt att kunna erbjuda den här behandlingen, säger överläkare Zahra Taheri-Kadkhoda som är sektionschef för strålbehandling.

Tumörer i bäckenet prioriteras

Hon har tillsammans med sitt team just avslutat behandlingen av den första patienten. När man nått upp till maxkapacitet om cirka fem år, kommer runt 100 patienter om året att behandlas.

– Vi kommer att prioritera tumörer som finns i bäckenet, men även där måste vi välja rätt. Alla lämpar sig inte för behandling, säger Zahra Taheri-Kadkhoda och fortsätter:

– Till exempel bröstcancerpatienter får extremt bra behandling med vanlig linac, så vi tror att det finns andra patienter som har mer nytta av behandlingen.

I klippet ovan får höra mer om hur det går till.

Strålbehandlingssystemet MR Linac

  • Strålterapi som styrs av MR-bilder (magnetisk resonanstomografi).
  • Ger mer preciserad behandling av tumören.
  • Minskar risken för skador på omkringliggande frisk vävnad.
  • Metoden har tagit 20 år att utveckla.
  • Idén väcktes i Utrecht, Nederländerna.
  • En behandling tar mellan 30 och 60 minuter.
  • Om fem år räknar man med ett maxflöde på 100 patienter per år.
  • Utrustningen kostar totalt cirka 100 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.