Här blandar roboten cellgift – och ger en säkrare arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i Sverige med att få en robot som kan blanda så kallad cytostatika – det vill säga cellgifter som används mot olika cancersjukdomar. SVT Nyheter var med när robot-installatörerna kom från Spanien för att få den unika roboten på plats.

Att blanda och bereda cytostatika kan vara en farlig uppgift för den som håller i kärlen. Cytostatika är den grupp läkemedel som också kallas cellgifter som används för att bekämpa cancer.

– Roboten kommer att möjliggöra för oss att få en mycket bra arbetsmiljö. Det är ett farligt läkemedel där det är en risk för den som jobbar med det här att utsättas för exponering av giftiga ångor, säger Mattias Paulsson, apotekare inom läkemedelsavdelningen, Akademiska sjukhuset.

”Viktigaste är säkerheten”

Även patientsäkerheten kommer att öka med hjälp av roboten.

– Om den här roboten kan göra 80 procent av våra beredningar så har vi mer tid över till mer brådskande saker. Men det allra viktigaste är säkerheten. Roboten kommer att kunna dokumentera precis allting vi använder, säger Mattias Paulsson.

Finns även risker

Men som med all ny teknik finns det även potentiella faror med att en robot tar över arbetsuppgifterna.

– På lång sikt kan man ju tänka sig att vi inte har människor som kan bereda för hand längre, att man blir väldigt osäker. Skulle roboten stå stilla så blir man ju väldigt beroende av tekniken. Att vi kanske inte har tillräckligt med personer som kan bereda. Men vi försöker hitta sätt att hantera det genom att samarbeta med andra sjukhus, säger Mattias Paulsson.

Roboten är placerad i den nya vård- och behandlingsbyggnaden på Akademiska sjukhuset som öppnar i februari nästa år. Om allt går enligt sjukhusets planer väntas roboten vara i bruk i samband med öppningen i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.