Sedan i februari jobbar underläkare med att vårda vissa patienter på Neurointermediärvårdsavdelningen (Nima). Läkarstudenterna som nästan är färdiga med sin grundutbildning, och då kallas för och är godkända underläkare, utför uppgifter som normalt tas om hand av sjuksköterskor. På Nima vårdar och övervakar man bland annat patienter med skallskador.
Det här med att underläkare går in och täcker upp för sjuksköterskor och utför vissa sjuksköterskeuppgifter är vanligt i Danmark, Finland och i Norge. Men i Sverige har det länge varit strikt uppdelat vem som gör vad.
– Bakgrunden till den här arbetsmodellen är sjuksköterskebristen. Vi gjorde en omvärldsanalys för att se om den här modellen gick att använda här, säger Erika Steffansson, avdelningschef vid NIMA.
Tar hand om ”enklare” patienter
Enkelt förklarat innebär modellen att patienter, där man planlagt operationer och där det bedöms vara aktuellt med standardiserad vård, läggs på en särskild avdelning. Ett schema görs upp för vården som sedan arbetslaget – bestående av av två undersköterskor, en sjuksköterska och en underläkare – följer. Den vanliga uppställningen som tar hand om omvårdnaden på NIMA är två sjuksköterskor och två undersköterskor. De här arbetslagen fokuserar på multisjuka och personer som måste opereras akut.
– För underläkarna handlar det om att ha ansvar för en avgränsad patientgrupp, säger Erika Steffansson och lägger till att alternativet till det nya arbetssättet hade varit att stänga vårdplatser.
Över 800 patienter har sedan i februari kunnat komma in för operation och få efterbehandling, i stället för att sitta fast i vårdkön.
Hur har det nya arbetssättet tagits emot av patienterna?
– Vi har gjort undersökningar före och efter att vi införde det här arbetssättet och patienterna tycker att vi har givit och ger en god omvårdnad. Vi ser heller ingen skillnad i följsamhet när vi har granskat om vårdprogram som lagts upp också följs.
Långsiktig lösning saknas
Men om det saknas sjuksköterskor, är det inte viktigt att gå till botten med det för att få till en långsiktig lösning?
– Vi jobbar med arbetsmiljön och har till exempel seniora sjuksköterskor i verksamheten. Vi försöker erbjuda en så bra löneutveckling som möjligt. Men budgeten rår vi samtidigt inte över, den är ytterst en politisk fråga.
Vad säger du till de sjuksköterskor som kanske känner sig hotade, och tycker att deras kompetens inte värdesätts ordentligt?
– Det kommer alltid att finnas ett behov av sjuksköterskor, och det här ska ses som en temporär lösning.