- Underläkare har medicin som sitt kompetensområde, sjuksköterskor har omvårdnad. Man kan inte ersätta omvårdnadskompetensen med medicinsk kompetens, säger Sofia Lindström, vice ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län.
Flera avdelningar sneglar på Nima
Therese Avallin jobbar som specialistsjuksköterska på KAVA 65B2 (kirurgisk akutvårdsavdelning), där man för näravarande för en diskussion om, och i så fall hur, underläkare kan underlätta i omvårdnadsarbetet. Även på urologen går man i dag i samma tankar.
– Man tillför två händer och man tillför medicinsk kompetens, som naturligtvis är positivt. Men om det sker på bekostnad av omvårdnadskompetens så kan det innebära en risk för patienten, säger Therese Avallin.
I dag finns det inget som talar för att det har blivit så på Nima. Här har man speciellt utvalda patienter som underläkarna är med och tar hand om. Vården sker utifrån en speciellt utformad vårdplan. I teamen som jobbar runt de ”enklare” patienterna finns det alltid en sjuksköterska och två undersköterskor att att rådfråga. Avdelningen har undersökt vad patienterna tycker, och man har inte kunnat se någon skillnad före och efter att det nya arbetssättet sjösattes i februari.
Försvarar arbetssättet
– Många av de underläkare som vi anställer har jobbat som undersköterskor, är mycket ambitiösa och vi följer de vårdplaner som lagts upp – det har vi kontrollerat. Dessutom kommer vi att få ett bättre samarbete i framtiden mellan sjuksköterskor och läkare med den den här modellen, säger Erika Steffansson, avdelningschef på Nima.
Hon betonar att det på hennes avdelning inte handlar om att ersätta sjuksköterskorna. Underläkarna ska ses som en temporär lösning i avvaktan på att det går att anställa fler sjuksköterskor.
Men Sofia Lindström på Vårdförbundet hade hellre sett att man gått till botten med varför det inte gått att anställa sjuksköterskor.
– Jag vill vara stolt över sjukhuset jag jobbar på, och det h
är är inte rätt riktning för det.