Priset delades ut i samband med en nordisk konferens om hållbarhet. Bakom priset står Nordiskt center för hållbar sjukvård i samarbete med Dagens Medicin och Aktuell Hållbarhet.
– Det känns otroligt roligt och sporrande att vi fått priset. Vi har arbetet länge med frågan om läkemedels miljöpåverkan, och det är en av sjukvårdens stora utmaningar. Detta är ett innovativt steg på vägen för att hitta sätt att minimera våra utsläpp, säger Therese Olsen, miljöchef på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.
Renar avloppsvattnet
Enzymreningsprojektet startade i augusti 2016 på Akademiska sjukhuset. Metoden innebär att man renar avloppsvattnet från antibiotikarester och läkemedelssubstanser med hjälp av enzymer som sitter i ett toalettblock.
Pilotstudie har genomförts
En pilotstudie har genomförts på tio toaletter med fokus på fem läkemedel som alla används mycket inom sjukvården och har en hög risk för miljöpåverkan.
– Studieresultaten hittills är så lovande att vi beslutat att gå vidare med ett försök av den färdiga produkten i större skala under 2017. Många av de substanser som renas bort är antibiotika, vilket är särskilt viktigt eftersom vi då kan motverka utvecklingen av antibiotikaresistens, säger Josef Järhult, infektionsläkare och forskare.