Det var på eftermiddagen 29 januari som polisen tog beslutet att skjuta vargen, som då befann sig i området Vallskoga, där den rivit ett rådjur. Gefle Dagblad rapporterar nu att att åklagare utreder om skjutningen skett i linje med det som står i jaktlagen. Det är den nionde paragrafen som polisen hänvisar till:
”Om ett vilt orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får polismyndigheten låta avliva djuret om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning”.
Och det är alltså innehållet i paragrafen som nu ställs mot det beslut som polisen tog:
– Det är ju en del olika hänsynstaganden som ska göras. Dels om omständigheterna som har varit, om beslutsfattarens känt till de omständigheterna och om de avväganden som gjorts ligger i linje med den lagstiftning som finns, säger Håkan Roswall till Gefle Dagblad.
– Det ska rubriceras som grovt jaktbrott om man olovligen dödar en varg, säger Håkan Roswall.
Inte ovanligt med varg i tättbebyggt område
Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, blir en av de personer som åklagaren sannlikt kommer att höra i utredningen.
Efter att ha fått höra om händelsen styrde han mot Tierp, bland annat för att försöka få ut vargen på ett smidigt sätt från området.
Han menar att det inte är ovanligt att vargar kan befinna sig i tättbebyggt område, inte heller att de river ett rådjur.
– Ungvargar rör sig över stora områden, och finns det ett rådjur i närheten av ett tättbebyggt område är det ett möjligt byte. Men ofta passerar vargar på natten. Det som är ovanligt och oönskat är att det sker på natten.
Vilka kontakter hade du med polisen den här dagen?
– Först ringde vakthavande och berättade att det var en varg i tättbebyggt område och att det inte kändes tryggt.
Senare fick Sebastian Olofsson beskedet att polisen tagit beslut att avliva vargen med hänvisning till nionde paragrafen i jaktlagen.
– Den delen av lagstiftningen som har med paragraf 9 ska polisen besluta utifrån, så därför säger inte vi något om den.