• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild från rättegångens första dag. Foto: SVT

Åklagaren yrkar på fängelse för Waldau i Knutbyrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under Knutbyrättegångens sista dag lade åklagaren Liselott Herschend fram vilka straff hon anser att de åtalade bör dömas till. Sammanlagt står tre tidigare pastorer åtalade för olika typer av brott.

Åklagaren yrkar på 1,5 års fängelse för Åsa Waldau och åtta månaders fängelse för den pastor som är åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– Om tingsrätten tycker att straffvärdet för den kvinnliga pastorn är lägre, till exempel för att det gått låg tid sedan händelserna, så anser jag att hon bör dömas till villkorlig dom med maximalt lång samhällstjänst, säger Liselott Herschend.

När det gäller Peter Gembäck har hon tagit hänsyn till att han själv anmält händelserna till polisen och yrkat på att han ska dömas till villkorlig dom och böter.

Både Waldau och den tredje pastorn har nekat till brott, medan Gembäck erkänt handlingarna.

”Strängare straff”

Elisabeth Massi Fritz företräder några av målsägarna, och yrkar på ännu strängare straff för Waldau och 50-åringen.

– När det gäller Åsa Waldau ligger det på runt två års fängelse, och det är med tanke på att det rör sig om hela 14 misshandelstillfällen, med alla de försvårande omständigheter vi har pekat på, säger hon till medier på plats enligt TT.

För den trejde åtalade pastorn anser hon att påföljden bör ligga nära maxstraffet för det brott han åtalats för, två års fängelse.

När huvudförhandlingen inleddes i mitten av januari beskrev åklagaren Åsa Waldaus höga ställning inom församlingen, hur hon sågs som Kristi brud och hur församlingsmedlemmarna tvingats att passa upp på henne. Tron var att Jesu återkomst kunde försenas, eller till och med helt förhindras, om det förekom oro i kretsen kring henne. Våld och bestraffningar fick med tiden en allt större plats inom församlingen.

Huvudförhandlingen inleddes den 14 januari och har till största delen varit stängd för allmänhet och medier. Detta gäller även onsdagens slutanföranden. Skälet till detta är att inte någon ska råka röja de sekretessbelagda identiteterna på tre personer inom målet.

Domen kommer inte falla i dag, utan efter att rätten behandlat frågan.

Detta har hänt i Knutby

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn Åsa Waldau var en ledargestalt. Efterhand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person — nämligen Åsa Waldau. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

I september 2017 polisanmälde en av församlingens pastorer, Peter Gembäck, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade om att Åsa Waldau, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar. En förundersökning inleddes som ledde fram till det åtal som nu prövas av Uppsala tingsrätt.

I december förra året beslutade Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff ska tidsbestämmas till 26 års fängelse. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021. Barnflickan släpptes 2011.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.