• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alexander Bengtsson (M), befaras ha omkommit i en bilbrand. Foto: SVT

Uppsalapolitikern misstänks för falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare utreder ett stort antal olaga hot mot Alexander Bengtsson som nu befaras ha dött.

Tre av fallen kan dock ha handlat om falsklarm, uppger Åklagarmyndigheten.

– Vissa uppgifter pekade åt ett håll. Andra åt ett annat. Det är viktigt att understryka att vi i dagsläget inte vet vilka uppgifter som var rätt eller fel, säger Magnus Berggren.

Den 24 mars larmades polis och räddningstjänst om att en bil brann på en väg söder om Ödeshög i Östergötland. När räddningstjänsten kom till platsen hittades en kropp i bilvraket. En kropp som polisen misstänker är Uppsalapolitikern Alexander Bengtsson, 20.

Alexander Bengtsson har tidigare uppgett för SVT Nyheter Uppsala att han har mottagit uppemot 50 hot av olika karaktär. Flera av dem ska ha varit mordhot. Hot som har anmälts och som utreds av Uppsalapolisen.

– Det är hot som ska ha kommit in via sociala medier bland annat, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagaren vid Åklagarmyndigheten i Uppsala.

Utreds för falsklarm

Den 9 mars 2016 påbörjades även en utredning gällande en misstänkt knivattack mot Alexander Bengtsson i hans hem i Uppsala.

På torsdagseftermiddagen skickade Åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande om att det pågår en utredning gällande falsklarm mot Alexander Bengtsson.

Dagen innan Alexander Bengtsson befarats ha hittats död, onsdagen den 23 mars, hade Uppsalapolitikern delgivits misstanke om brott, gällande tre fall av misstänkt falsklarm.

– Det pågår en utredning, bekräftar vice chefsåklagaren vid Åklagarmyndigheten Magnus Berggren.

Inleddes efter knivattacken

En utredning som inleddes efter den misstänkta knivattacken 9 mars i Uppsala.

– Alexander Bengtsson har uppgett att han under en lång tid mottagit hot av olika karaktär – redan innan den misstänkta knivattacken. Efter det att vi hade samlat ihop en stor volym bevismaterial efter knivattacken fanns det detaljer i tre av de anmälda hoten som pekade åt olika håll. Då valde vi att dra igång en utredning kring falsklarm i de tre fallen.

Hur menar du?

– Vissa uppgifter pekade åt ett håll. Andra åt ett annat. Det är viktigt att understryka att vi i dagsläget inte vet vilka uppgifter som var rätt eller fel, säger Magnus Berggren.

Utreds fortfarande som hot

Utredningen om misstänkta falsklarm fortsätter. Samtidigt utreds de fallen fortfarande som faktiska hot mot Uppsalapolitikern.

– Det sker parallellt av en annan åklagare. Och utredningen gällande falsklarm av en annan. Majoriteten av polisanmälningarna behandlas som misstänkta olaga hot. Det gör även de tre utvalda. Men parallellt i de tre fallen pågår vår utredning om falsklarm.

Alexander Bengtsson uppger ju att han mottagit en massa hot under en lång tid. Redan innan den misstänkta knivattacken. Varför har inget hänt tidigare?

– Det jag kan säga är att arbetet med utredningarna har pågått länge. Men att det efter knivattacken påbörjades ett större insamlingsarbete, som kokade ned till den situation vi nu har. Alltså att utredningar pågår gällande misstänkta falsklarm, samtidigt som utredningar pågår gällande misstänkta hot.

Du nämner att det i de tre fallen av misstänkt falsklarm var detaljer som pekade åt olika håll? Hur menar du?

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men det jag kan säga är att uppgifterna som inkommit till oss inte överensstämde helt med varandra. De pekade helt enkelt åt olika håll.

Var det vittnesuppgifter? Teknisk bevisning?

– Inget jag kan gå in på tyvärr. Det pågår ju faktiskt fortfarande en utredning, vilket belägger vissa uppgifter med sekretess.

Han delgavs misstanke om brott gällande falsklarm den 23 mars. Han befaras ha omkommit den 24 mars. Hur ställde han sig till brottsmisstanken?

– Han nekade till brott.

Uppgav han någon förklaring till de spretiga uppgifterna?

– Nej han nekade till brott.

Utredningarna pågår fortfarande

Trots att polisen misstänker att Alexander Bengtsson har omkommit pågår fortfarande samtliga utredningar

– Fortfarande har ingen formell bekräftelse kommit på att det faktiskt är Alexander Bengtsson som har omkommit.

Vad kan komma att hända då?

– Det få vi ta ställning till då. Men det jag kan säga är att det fortfarande kan finnas skäl till att fullfölja utredningarna gällande misstänkta hot. Dock kommer nog utredningen gällande misstänkta falsklarm att läggas ned i sådana fall.

Varför då?

– Om en formell bekräftelse kommer att Alexander Bengtsson är död så kommer det inte finnas någon person att eventuellt lagföra. Därav sådana beslut.

Men de andra utredningarna kan fortgå?

– Ja om vi gör den bedömningen att det finns möjlighet att lagföra någon misstänkt.

Fick besked förra veckan

Magnus Berggren uppger att informationen gällande Alexander Bengtssons misstänkta död nådde Åklagarmyndigheten i Uppsala redan i förra veckan.

– Gällande olyckan i sig är det ett ärende som ligger hos Åklagarmyndigheten Öst, och när de fick uppgifter som pekade mot att det kunde röra sig om en person som var aktuell i ärenden hos oss, så kontaktades vi.

Vad sades?

– Egentligen bara att det rörde den Alexander Bengtsson. Inte så mycket mer.

Varför går ni ut med den här informationen nu?

I och med att informationen om att han befaras vara död har kommit ut, så ansåg vi att det var nödvändigt då många frågor skulle uppkomma gällande honom, säger Magnus Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.