Tvådelad bild. Vänster: lyftkran vid bro. Höger: person i gul arbetsjacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så många bastur kan värmas upp med energin som utvinns ur prototypen – Johan Forslund förklarar i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT, Uppsala universitet

Se experimentet Dalälven – snällare mot fiskar än vattenkraft

Publicerad

På botten av Dalälven i Söderfors sitter en unik vattenturbin som utvinner fossilfri energi ur strömmarna. Detta är ett nytt sätt att generera energi på och Uppsala universitet planerar nu att skala upp prototypen efter positiva provresultat.

Många känner säkert redan till att energi går att utvinna både från sol-, vind- och vattenkraft, men det som kanske är mindre känt är att det även går med hjälp av strömmar.

– Alla ställen där det finns strömmande vatten kan man använda strömkraft. Så i Sverige är det i huvudsak våra älvar, säger Johan Forslund, biträdande lektor på Uppsala universitet och håller på med elsystem för strömkraft.

”Måste bygga fler kraftverk”

För 20 år sedan togs en ny generatorteknik fram på universitetet i Uppsala som möjliggjorde att utvinna energi i vatten med låg fart.

– Det är en teknik som låter oss använda mer av våra älvar än vad vi kan i dag med vattenkraft, den har mindre miljöpåverkan och sen är det bra att de inte syns eller hörs som många andra tekniker.

Men den har även sina begränsingar:

– Man måste bygga fler kraftverk. Vattenkraftsdammar får man ut väldigt mycket effekt från en station, för att få samma effekt med strömkraft måste man ha många fler.

Ska inte bygga ut vattenkraften mer

Vad är skillnaden på vattenkraft och strömkraft?

– Eftersom man inte bygger en damm hindrar man inte migrationsvägar för fiskar på samma sätt, och så påverkar man inte vattennivån, säger han och fortsätter:

– Vi har ju byggt ut mycket vattenkraft och ska inte bygga ut mer, men man skulle kunna sätta strömkraften mellan vattenkraftstationerna eftersom vi använder vattenfarten när vattnet rör sig från den ena stationen till den andra.

Uppsala är det enda universitetet med en experimentanläggning, men det finns andra projekt med andra tekniker i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.