Till vänster: En kvinna med brunt hår. Till höger: Tandundersökning med instrument i mun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur forskningen ska göra diagnostiseringen snabbare. Foto: SVT

Ny forskning om muncancer ska rädda 100 liv per år

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala är med i ett rikstäckande projekt som ska göra det lättare att diagnostisera oral cancer. Målet är att minska antalet dödsfall i längden.

– Vi behöver fler verktyg, säger Christina Runow Stark, övertandläkare och tf verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala.

Mellan åren 2008 och 2022 ökade fallen av mun- och svalgcancer med 68 procent i Sverige, enligt siffror från Region Uppsala. När cancern upptäcks sent är dödligheten hög. Därför är Region Uppsala med i en nationell satsning för att utveckla nya sätt att upptäcka sjukdomen i tid.

– Det är en cancerform som idag har en femårsöverlevnad på 50 procent, men hittar man cancern tidigt är överlevnaden 95 procent, säger Joakim Lindblad, professor i datoriserad bildbehandling på Uppsala universitet.

AI ska hitta cancern tidigare

Det är screening som är fokus för studien, som forskare från hela landet samarbetar om. Det man vill hitta är sätt att diagnostisera cancerfallen tidigare, genom att prova flera nya metoder under lång tid, så att drabbade kan få behandling.

Till exempel ska AI användas för att diagnostisera cancern utifrån bilder. Forskarna ska även undersöka vävnadsprover och se förändringar i celler och vävnad under flera års tid. Syftet är att hitta tecken på sjukdomen som ska hjälpa framtida diagnostisering och därmed rädda upp till 100 människors liv per år i Sverige.

– Vi är en stor grupp som samarbetar, för vi behöver fler verktyg än vi har i dag för att diagnostisera cancern, säger Christina Runow Stark, övertandläkare och tf. verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.