En delad bild med tre sektioner. Den vänstra sektionen visar ett dykande objekt med en lång, gul lina som sträcker sig ned i djupblått vatten. Den centrala sektionen visar en person klädd i en svart och vit randig skjorta, med händerna ihopträngda i en gest av eftertanke. Den högra sektionen visar en gul struktur som skär genom vattenytan, vilket ger intryck av att vara en del av en båt eller ett flytande objekt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidvattnet får drakarna att flyga – och generar samtidigt el till Färöarna. Spela videon för att se hur det går till. Foto: SVT / Minesto

Så kan förnybar energi utvinnas ur tidvattnets kraft

Uppdaterad
Publicerad

Drakar flyger under vattnet och alstrar elektricitet från tidvattnets strömmar. Nu ska drakarna hjälpa Färöarna att ställa om till hundra procent förnybar energi till 2030.

– Tidvattenkraften är styrd av solens och månens rörelser. Den gör att den är planeringsbar, säger Bernt Erik Westre, teknikchef på Minesto.

Över hela världen utvecklas teknik för att ta till vara kraften från tidvatten. Det är en förnybar energiform som är oberoende av om solen skiner eller vinden blåser.

De flesta tidvattenverk består av turbiner som står på havsbotten. Företaget Minesto i Göteborg har utvecklat en helt ny teknik för tidvattenkraft som flyger precis som en drake – men i vattnet.

Framsteg

– Draken flyger tvärs över tidvattenströmmen vilket gör att den flyger mycket snabbare än tidvattnet. Det är en väldigt innovativ teknik, säger Jonas Ringsberg som är professor i marina strukturer vid Chalmers tekniska högskola.

Tidvattenströmmar

Tekniken möjliggör att det går att utvinna energi även ur ganska svaga tidvattenströmmar, vilket man förut inte har kunnat göra. Det öppnar upp för tidvattenkraft på många fler ställen än vad man förut har trott vara möjligt.

Minesto testar sina drakar i Vestmannasund på Färöarna. Senast testades Dragon 12, som har en kapacitet på 1,2 MW. Det motsvarar nästan effekten från ett vanligt vindkraftverk. Inom fem till tio år hoppas företaget ha placerat ut ett hundratal drakar i sunden mellan öarna i ögruppen.

– Vi har planer att få upp till 200 MV här. Det kommer att ge energi hela dygnet, säger Bernt Erik Westre

Större än kärnkraft

I framtiden finns potential för tidvattenkraft att bli lika stor, eller större, än kärnkraft.

– Vår teknik har en potential som är 1,5 gånger större än den totala installerade effekten av kärnkraft idag.

Länder som idag satsar stort på tidvattenkraft är Storbritannien, Sydkorea, Kanada och Kina. Sverige är inte bland dem, av den enkla anledningen att vi knappt har något tidvatten. Men tekniken kan också användas på andra typer av strömmar.

Strömkraft i Daläven

Johan Forslund forskar på elsystem för strömkraft vid Uppsala universitet. Han utvecklar teknik för att utvinna energi ur strömmar i de svenska älvarna och har en experimentanläggning i Söderfors vid Dalälven.

– Strömkraft skulle kunna placeras ut i alla svenska älvar, även mellan vattenkraftstationer. Då blir de ett komplement, säger Johan Forslund.

Tidvattenkraftens potential

Enligt Minestos egna beräkningar har tekniken en global potential att utvinna elektricitet ur svaga strömförhållanden på sammanlagt 650 GW. Det är mer effekt än vad kärnkraft står för idag. Enligt Internationella energirådet, IEA, står kärnenergin för en global effekt på 413 GW.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet