Bildens ALT-text beskriver tre sektioner: till vänster visas en färgglad och genomskinlig bild av ett embryo, i mitten står en person med händerna i en symbolisk gest och i bakgrunden syns en digital kodning, till höger finns en närbild av nervceller som lyser i blått och orange. Texten ”FRAMSTEG” finns i det övre vänstra hörnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT / Human Cell Atlas

Här byggs kartan över kroppens 37 biljoner celler

Publicerad

Från en dassig 1500-tals karta till Google Maps. Så beskriver forskare i jätte-projektet Human Cell Atlas (HCA) de nyligen gjorda framstegen i att bygga världens första karta över människokroppen.

– Det här är en revolution i cellbiologi, att kunna gå från en suddig överblick till en klar, detaljerad bild av varje enskild cell och dess roll i kroppen, säger Aviv Regev som är professor i biologi vid MIT och styrelsemedlem i HCA.

Hur alla 37 biljoner unika celler i kroppen fungerar, och hur man håller dem friska, är en svår fråga att svara på. Det globala projektet HCA har nu tagit ett stort steg framåt med 40 nya vetenskapliga artiklar, som markerar det största genombrottet hittills.

Bland de nya tillskotten finns en detaljerad kartläggning av hur moderkakan stöder embryot under de första månaderna, utvecklingen av en människas skelett under de första veckorna i livmodern och en jämförelse mellan frisk och sjuk tarmvävnad.

Framsteg

Det senare kunde bland annat identifiera en celltyp som kan påverka tarminflammation, som kan hjälpa till att utveckla behandling för sjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom.

– Under inflammatoriska tillstånd börjar cellerna förändra sitt beteende. Dessa förändringar, eller metaplasier, liknar det vi ser vid andra sjukdomstillstånd, som cancer, säger Aviv Regev.

Cellförändringar i den mänskliga tarmen. Foto: Teichmann et al.

Vill förstå utvecklingen av sjukdomar

Karaktären i en cell bestäms av vilka gener som är aktiva i den. Genernas aktivitet gör också att en cell är i konstant förändring. Det är just dessa förändringar man behöver förstå för att kunna kartlägga sjukdomsutveckling.

– Mina celler är inte de samma nu som de var för fem minuter sedan. Jag vill kunna följa dessa dynamiska förändringar under lång tid, säger Aviv Regev.

Human cell atlas bygger på prover som samlas in från patienter som genomgår behandlingar, operationer eller biopsier, och från friska individer som frivilligt deltar i forskningen. Dessutom tas prover från personer som har avlidit genom donationer efter döden.

– Deras bidrag är ovärderligt, säger Aviv Regev.

AI sätter fart framåt

Ett av de senaste genombrotten för cellbiologi var single-cell genomics som gör det möjligt att analysera enskilda celler på detaljnivå. Samt spatial genomics som gör det möjligt att kartlägga celler i sina naturliga miljöer i vävnader och organ.

Men för att använda den här informationen till att skapa en dynamisk cellatlas har AI varit ett avgörande verktyg.

– Den analyserar snabbt biologiska data och upptäcker mönster som annars skulle vara svåra, eller omöjliga, att identifiera, säger Aviv Regev.

Idag innefattar projektet över 3600 forskare från världens alla kontinenter som tillsammans samlat in över 100 miljoner celler från omkring 10 tusen personer. Foto: Human Cell Atlas

Framsteg runt om i världen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet