Bilden är en delad bild med tre sektioner. Den vänstra sektionen visar en närbild av flera fiskar som simmar i vatten. Den mittersta sektionen visar en person som står framför kameran och presenterar något, med en neutral bakgrund. Den högra sektionen visar en teknisk illustration av fiskar i en färgskala, troligen representerande data eller forskning relaterad till fisk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kamerateknik och artificiell intelligens ska revolutionera fiskeindustrin. Foto: SVT / Euronews

Här sorteras fisk med nya smarta metoder

Uppdaterad
Publicerad

En fångstskanner som känner igen en lax och en robotarm som sorterar dem, är ny teknik som just nu testas längs med den norska kusten för att säkra fiskeindustrin för framtida generationer.

– Vi behöver ha mer kunskap om havet för att lösa framtida kriser, säger Rachel Tiller som är chef för forskningsinstitutet SINTEF Ocean i Norge.

Den norska kusten är känd för sin rika förekomst av fisk, men överfiske leder till att antalet fiskar minskar och det kan få allvarliga konsekvenser för hela ekosystemet. För att motverka problemet är fiskeindustrin hårt reglerad.

Rachel Tiller är chef för forskningsinstitutet SINTEF Ocean i Trondheim. De ingår just nu i ett EU-projekt som har till uppdrag att göra fisket mer hållbart och rättvist.

Framsteg

– Vi tittar på kamerateknik och artificiell intelligens som kan hjälpa oss att automatiskt registrera all fisk som fångas, säger Rachel Tiller.

Avläser fångsten

En av innovationerna är en fångstskanner som använder artificiell intelligens (AI) för att identifiera olika fiskarter. För att kunna känna igen vilken fisk som blivit fångad har skannern tränats på ett stort antal bilder av fiskar. Idag kan den skilja mellan olika arter med hög precision.

AI-algoritmerna använder sedan informationen om fiskarten för att uppskatta fiskens längd, bredd och vikt, vilket gör att fiskare slipper väga varje fisk manuellt. Samma information används också för att styra robotarmar som sorterar fisken.

– Det finns mycket hårt arbete inom fiskeindustrin. Det är tufft för axlar och rygg. Kanske kan vi automatisera några av dessa processer med robotarmar, säger Jonatan Sjølund Dyrstad, forskare vid SINTEF Ocean.

Hittar tjuvfiske

För att motverka tjuvfiske använder man sig av kameraövervakning ombord på fiskebåtar och satellitdata, som kan användas för att identifiera misstänkta aktiviteter i områden med fiskeförbud. Satelliterna kan också hjälpa till att hitta fiskefartyg för kontroller och tillslag.

Lättare att undvika misstag

Fiskare är skyldiga att väga och registrera varje fångst. Gör de fel kan myndigheterna utfärda böter och minska kvoterna. Det kan bli kostsamt för den enskilda fiskaren. De nya verktygen kan på så vis hjälpa fiskare att undvika felaktigheter.

– Om vi gör ett misstag kan de i värsta fall ta hela fångsten ifrån oss. Då är allt arbete vi har lagt ner på att fånga fisken bortkastat, säger fiskaren Tommy Jonassen.

Skicka gärna in tips på framsteg till: framsteg@svt.se

Framsteg runt om i världen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet