När du ligger på stranden, tar i ett räcke på tunnelbanan eller handlar i en kiosk får du på dig information som inte går att se med blotta ögat. Nämligen mikrobiom – platsens unika uppsättning av bakterier.
Nu har ett forskarlag från Lund utvecklat ett AI-verktyg som kartlägger mikrobiom och skapar unika fingeravtryck för varje plats.
– Det här kan bli ett värdefullt verktyg för oss framöver. Är man på en brottsplats så plockar man upp spår. Det kan vara krutstänk och DNA. I det här fallet här har man riktat in sig på bakteriepopulationen, säger Lena Klasén, professor i digital forensik och chef vid polismyndigheten.
Stor träffsäkerhet
Forskarna samlade in jordprover, marina prover och över 4 000 prover från kollektivtrafik i över 50 städer. Proverna digitaliserades och fick unika koder, som matades in i en AI-modell.
– Vi analyserade stora mikrobiomdataset från städer, jord och hav och tränade en AI-modell att känna igen de unika mönstren, säger Eran Elhaik som är genetiker och en av författarna bakom studien.
AI-modellen kunde med 90 procents träffsäkerhet avgöra var ett mikrobiom kommer ifrån.
En ny era för forensiken
När den nya tekniken kan komma att användas i en polisutredning är oklart, men Lena Klasén tror att det kan gå snabbt tack vare AI. Hon ser fram emot att utöka verktygslådan för brottsutredningar.
– Forensikens utveckling sträcker sig över mer än 100 år. Vi har lärt oss att analysera fingeravtryck, förstå blod och dra nytta av DNA. Det här är ett verktyg som ger oss tillgång till information vi tidigare inte kunnat nå.
Tidigare kunde det dröja upp till tio år innan en ny teknik började användas, men med AI kan det ofta handla om veckor eller månader.
Skicka gärna in tips på framsteg till: framsteg@svt.se