Pedro Pascal som Joel i serien The last of us.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”The last of us” bjuder på zombies, klimatkris – och mer vetenskap än du kanske tror. Foto: The last of us/Warner Bros

Så realistisk är nya ”The last of us” – enligt forskningen

Uppdaterad
Publicerad

Kan en insektsinfekterande svamp bli ett hot mot människor? Det är utgångspunkten i zombieserien ”The last of us”, vars andra säsong nu lutar sig närmare verklig vetenskap.

Joel och Ellie är tillbaka i en ny säsong avThe last of us”, och med den kommer en ny smitta. Den här gången verkar den svampsjukdom som omvandlar människor till zombies spridas genom sporer i luften, snarare än genom trådar i marken som i första säsongen.

Jim Kronstad är professor i mikrobiologi vid University of British Columbia och ett stort fan av serien. Han har också skrivit en studie i Nature om hur klimatförändringar kan göra svampar farligare för både människor och djur. Enligt honom är den nya säsongens smitta ett mer realistiskt grepp – åtminstone sett till hur verkliga svampar fungerar.

– Vi andas in svampsporer hela tiden, särskilt ute i naturen. De flesta är ofarliga, men vissa kan orsaka allvarlig sjukdom, säger han.

Ett exempel är kryptokockos, en infektion som ofta börjar i lungorna och hos personer med nedsatt immunförsvar kan spridas vidare till hjärnan och ge dödlig hjärnhinneinflammation.

– Symptomen kan vara feber, förvirring och synrubbningar. Det är en svamp som påverkar hjärnan men orsakar inte direkt zombiebeteende, säger Jim Kronstad.

Resistenta svampar finns redan

Ett växande orosmoln i forskarvärlden är candida auris, en svamp som dykt upp på flera kontinenter inom loppet av några decennier. Den är resistent mot läkemedel och misstänks ha anpassat sig till ett varmare klimat.

– Det är en teori att stigande temperaturer gjort det möjligt för den att växa vid kroppstemperatur. Det är oroande, säger Jim Kronstad.

Serien bygger dock på en annan svampart: Cordyceps, en verklig svamp som kan styra bland annat myrors beteende. Men att samma sak skulle kunna ske hos människor är mycket osannolikt.

– Det krävs mer än en mutation. Vår kroppstemperatur, immunförsvar och hjärnans komplexitet gör det väldigt svårt för en svamp att ta kontroll på det sättet, säger Jim Kronstad.

”Ögonöppnande”

Även om ”The last of us” är fiktion, har den gjort en viktig insats enligt Jim Kronstad.

– Många har fått upp ögonen för svampar. Serien har gjort det lättare att prata om svampinfektioner, och det är viktigt. Svampar kommer nog att spela en större roll i framtiden än vi kanske tror, säger han.

”The last of us” andra säsong har premiär måndag 14 april på Max.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.