Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alisa Pavelko flydde från Ukraina och bor nu i Uppsala. Nu är hon med i en fotoutställning. Hör henne berätta om upplevelsen i klippet. Foto: SVT

Alisa, 10, flydde från Ukraina – nu visas hennes porträtt

Uppdaterad
Publicerad

Tioåriga Alisa Pavelko minns skriken och gråten när hon och familjen flydde från hemlandet Ukraina. Idag bor hon i Uppsala, men kvar i Ukraina finns både katten och släktingar. Alisa är ett av de många barn som porträtteras i en av utställningarna under Uppsala fotofestival.

Luxate är den medicinska termen för sönderdelad, isärtagen. Med sin utställning med samma namn vill Uppsalafotografen Sarah Rimmö Toure belysa människorna som har flytt hit från Ukraina. Det gör hon genom bildporträtt av 40 barn som flytt kriget i Ukraina och hamnat i Uppsala.

– Jag vill visa upp barnen så att de blir någonting mer än en siffra i statistiken, säger hon.

Ukrainakriget och Uppsala

”Saknar Ukraina”

En av de som är med i utställningen är Alisa Pavelko från staden Vysjhorod i Ukraina. Hon kom till Sverige med sin mamma, pappa och två bröder.

– Jag saknar verkligen Ukraina, säger hon.

Hör Alisa Pavelko och Sarah Rimmö Toure berätta mer i klippet.

Uppsala fotofestival pågår fram till söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet