• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sofia Schmitz är hos veterinären för att utreda om familjens valp Bailey är allergisk. Foto: SVT

Allergier hos hundar ökar – kan bli dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Allergier är ett växande problem i vårt samhälle. Men det är inte bara människor som drabbas utan även människans bästa vän – hunden. Det frenetiska städandet kan vara en orsak.

Bailey ska utredas för allergi. Han tassar tveksamt in i undersökningsrummet på djursjukhuset vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Uppsala.

– Han kliar sig mycket, även i ansiktet och nästan så att det blir maniskt. Det ser inte friskt ut och vi vill ju att han ska må bra, säger matte Sofia Schmitz.

Bailey, som är en welsh springer spaniel-valp är inte ensam. Staffordshireterriern Dino har också problem. Han får synliga sår och haltar.

Kalle Stavlind med hunden Dino som får problem med sina tassar på grund av allergi. Foto: SVT

– Det var så vi upptäckte det. Vi trodde att han hade gjort sig illa, men det visade sig vara någon form av allergisk reaktion, säger husse Kalle Stavlind.

Vissa raser mer utsatta

Man räknar med att uppemot 15 procent av alla hundar i Sverige är allergiska. Vissa raser är mer drabbade än andra, till exempel boxer, staffordshireterrier, schäfer, fransk bulldog och rhodesian ridgeback.

Veterinären och forskaren Kerstin Bergvall på SLU är en av Sveriges främsta experter på området. Hon menar att allergier är ett ökande problem.

– Vi får allt fler diagnoser. Det kan dels bero på att allergi faktiskt har ökat och blivit vanligare precis som hos människan. Men det kan också bero på att vi har blivit duktigare på att ställa diagnoser. Djurägare och uppfödare har också blivit bättre på att känna igen signalerna, säger hon.

Kerstin Bergvall Foto: SVT

Hygienhypotesen

Det finns flera teorier om varför hundar blir allergiska.

– Arvet har betydelse, men också miljön. Man pratar mycket i dag om hygienhypotesen. Vi lever i en för steril värld och vi har en allt renare omgivning, men immunförsvaret kanske inte får träna tillräckligt på att lära sig skillnad på vän och fiende.

Det vanligaste är allergier mot olika ämnen i omgivningen och på andra plats födoämnen. Det är inte helt ovanligt att hundar har en kombination av de båda.

Kan bli kostsamt

Har man en allergisk hund, kan det bli en dyr historia.

– Jag tror vi är uppe i mellan 15- och 20 000 kronor och sedan foder på det. Det är mer än vad han kostade från början. Det hade man inte räknat med på ett år. Men det är som med ett barn, det får kosta vad det vill, säger Kalle Stavlind.

Försäkringsbolagen Agria och Folksam är störst inom djurförsäkringar på den svenska marknaden. De har båda upplevt en markant ökning av kostnader som är relaterade till allergier under de senaste tio åren. Det leder i sin tur till att både premier och självrisker ökar för hundägare.

För att en veterinärvårdsförsäkring ska täcka kostnaderna kopplade till allergi måste den vara tecknad innan allergin upptäcks.

– Generellt, hade hunden sjukdomen innan försäkringen tecknades så omfattas inte det av försäkringen.

För Baileys del måste han vänta tills han fyllt ett år innan en komplett utredning kan göras.

– Huvudsaken är att han är frisk. Vi får göra det som krävs, säger Sofia Schmitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.