På Knivsta scoutkår, som går under Upplandsslättens scoutdistrikt, så märker man av det ökade intresse av att vilja bli scout. Foto: Knivsta Scoutkår

Allt fler går med i scouterna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet scoutmedlemmar har ökat markant de senaste tre åren, enligt riksorganisationen Scouterna. I Knivsta har folk köat i flera år för medlemskap i scoutkåren.

– Vi har snarare svårt att få tag på ledare, säger kårordförande Ingela Marklund.

Scoutrörelsen växer och i dag finns det närmare 69 000 scouter i Sverige fördelat på runt 1000 scoutkårer. Det senaste tre åren har medlemsantalet ökat med omkring 2 500 scouter årligen, enligt riksorganisationen Scouterna. Förra året var det procentuellt störst ökning av antalet nya scouter i åldern 15 år.

Köar för plats

På Knivsta scoutkår, som går under Upplandsslättens scoutdistrikt, så märker man av det ökade intresse av att vilja bli scout.

– Vi har haft kö till de flesta åldersgrupperna inom scouterna i några års tid. Vi har snarare svårt att få tag på ledare i tillräckligt stor utsträckning. Så ja, vi har märkt av en ökning i kåren, säger kårordförande Ingela Marklund.

Börjar som bäver

Det finns olika beteckningar inom scouterna beroende på ålder. Från sex års ålder är man bäver, sen blir man spårare. I övre tonåren avancerar man vidare till äventyrare, utmanare och slutligen rover, som är den internationella beteckningen. Då man är en kombination av ledare och scout.

Knivsta scoutkår har i dagsläget 170 medlemmar totalt och varför intresset ökat tror man kan bero på flera saker.

– Dels att man får jobba med utveckling av sig själv som individ och att det bvgger mycket på prestation och lagtänk. Sen att man får vara mycket utomhus och jobba tillsammansed nya saker, säger Ingela.

– Andra kårer i Upplandsområdet har även de märkt av ökningen av antalet medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.