Två bilder i en. Till vänster: Karin Fritz, lila tröja och brunt hår,  lutar sig över en köksö. Till höger: groddar som slängs i en brun kompostpåse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet spår Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets matsvinnsarbete, om vad vi gör med överbliven mat om tio år. Foto: SVT/Maria Loewen

Så här undviker du matsvinn – experten förklarar

Publicerad

I hushållen slängs 33 kilo mat, per person varje år. Maten hamnar både i vasken och i sopkorgen. I framtiden tror Karin Fritz, projektledare för minskat matsvinn på Livsmedelsverket, att matsvinn inte existerar.

Hushållen står för merparten av all mat som slängs, under ett år kastas 18 kilo i vasken och 15 kilo i sopkorgen. De 15 kilona i sopkorgen motsvarar 30 luncher. Men om tio år tror Fritz att vi har ett annat förhållningssätt till matsvinn.

Hör i klippet hur du kan minska ditt matsvinn och hur framtiden ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.