Foto: Privat

Han väntas bli ny rektor vid Uppsala universitet: ”Känns fantastiskt kul”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslutade konsistoriet att de föreslår Anders Hagfeldt som ny rektor vid Uppsala universitet. Han har tidigare röstats fram av personal och studenter.

– Det känns fantastiskt kul. Men jag vet fortfarande inte vem som nominerade mig, säger han.

Anders Hagfeldt kommer från Östergötland och flyttade till Uppsala i 20-årsåldern för att studera kemi och fysik. Där gjorde han sin forskarkarriär – och blev till slut professor i fysikalisk kemi vid Uppsala universitet.

– Jag spelade trummor och var aktiv pingisspelare som ung. Det stod mellan att bli pingistränare eller att börja plugga, och det blev det sistnämda.

För tillfället är Hagfeldt en framstående solcellsforskare vid Swiss Federal Institute if Technology (EPFL) i Lausanne i Schweiz.

– Det är klart att det känns svårt att lämna labbet, jag har en del att göra för att lämna över arbetet till min kollegor. Men jag ser fram emot jobbet som rektor, och jag har mina vuxna barn i Uppsala. Det blir några turer till universitetet i höst för att träffa ledningen innan vi slutligen flyttar.

”Unik plats”

Anders Hagfeldt ser Uppsala universitet som en unik plats att få vara rektor på.

– Det blir mycket att sätta sig in i till en början. Uppsala universitet har en spännande helhet som är komplett över alla områden. Som rektor hoppas jag kunna åstadkomma att de olika områdena samarbetar i ännu högre utsträckning än vad de redan gör. Då kan vi skapa tvärvetenskapliga projekt som jag tror kan bli unika i världen.

På måndagen lämnades beslutet över till regeringen som ska klubba igenom förslaget. Anders Hagfeldt väntas tillträda sin nya post 1 januari 2021.

I klippet ovan kan du höra mer om Hagfeldt och hur han ser på rollen som rektor på universitetet.

Så går processen till

Kandidater kan bli nominerade av personal eller studenter vid universitetet.

Universitetets rekryteringsgrupp (som består av anställda och studenter) tar sedan fram en lista över kandidater. Detta görs tillsammans med Uppsala universitets konsistorium (universitetets styrelse). Listan lämnas sedan till universitetskollegiet.

Universitetskollegiet frågar sedan ut kandidaterna och ger därefter ett förslag till rekryteringsgruppen. Konsistoriet lämnar sedan ett beslut till regeringen där de föreslår vem som ska bli ny rektor.

Den nya rektorn anställs för en sexårig mandatperiod med en möjlighet till förlängning i tre plus tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.