Lasermaskin på smalben.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om hur Strålsäkerhetsmyndigheten varnar för laserskador hos oseriösa skönhetssalonger. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Anmälningar om laserskador ökar: ”Unga människor far illa”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om skador efter behandling med kosmetisk laser ökade i fjol. Strålsäkerhetsmyndigheten varnar för skador som kan uppstå på grund av outbildad personal.

– Vi har sett fall där personer säger att det känns som att huden brinner, säger inspektör Augusto Zuniga Stenberg.

Estetisk laserbehandling har blivit en populär metod för att bland annat ta bort oönskade tatueringar, hårtillväxt och rynkor.

Men Strålsäkerhetsmyndigheten mottar allt fler anmälningar om skador och oseriösa utövare kopplade till behandling med laser.

Under 2023 hade antalet anmälningar ökat trefaldigt i Sverige – från åtta fall under 2022 till 24 fall 2023. Hittills i år har det inkommit 14 anmälningar.

”Stort mörkertal”

Augusto Zuniga Stenberg är inspektör på myndigheten och tror att ökningen beror på att fler kunder blivit mer informerade om var man ska vända sig om man drabbats av skador.

– Kosmetisk laser har sedan länge orsakat skador och mörkertalet har varit extremt stort. Det låter kanske som få anmälningar men i själva verket handlar det om långt fler som drabbas, säger han och fortsätter:

– Vi är glada över att det inkommer fler anmälningar för dagens bransch är ganska oreglerad.

Stort kunskapsglapp

Dagens strålsäkerhetslagstiftning reglerar inte branschen för estetisk hudlaser. Augusto Zuniga Stenberg säger att de har sett ett stort antal oseriösa skönhetssalonger som skadar sina kunder med laser.

– Kunskaperna om laser varierar stort. Vissa har gått utbildningar medan andra säger att de har googlat fram information när vi gör vår tillsyn. Det är illa för det är väldigt starka grejer som kan nå ända ned till muskel- och fettvävnad och ge bestående skador.

Vi har varit i kontakt med en laserklinik i Uppsala som påstår sig ha ”steril laser” som inte kan orsaka skador?

Då har man inte förstått vad man arbetar med, säger Augusto Zuniga Stenberg bekymrat.

”Vem som helst för köpa en lasermaskin”

Mickaella Stråstjern är styrelseledamot i Sveriges hudterapeuters riksorganisation och driver som auktoriserad hudterapeut sin egen hälso- och skönhetssalong. Hon ser den oreglerade skönhetsbranschen som problematisk.

– I dag får vem som helst köpa en lasermaskin. Vi arbetar för ett lagligt krav att vara auktoriserad hudterapeut med gedigen utbildning för att få tillstånd att utföra såna här behandlingar, säger hon.

Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter

Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2014:4) om estetisk laser och intensivt pulserat ljus ska en laserbehandlare vara väl införstådd i hur utrustningen används och känna till eventuella risker.

Några andra lagkrav finns inte i dagsläget.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.