Två kvinnor som visar en bild på sin telefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brännskador och infektioner – det fick Julia och Maria efter att gjort laserbehandlingar på samma klinik i Uppsala. Se när SVT Nyheter försöker komma i kontakt med kliniken. Foto: Lina Yakoub/SVT

De gick till samma skönhetsklinik i Uppsala – fick brännskador och infektion

Uppdaterad
Publicerad

Flera kunder har anmält en skönhetsklinik i Uppsala efter att ha drabbats av skador i samband med laserbehandlingar. SVT Uppsala har träffat två av de drabbade – Julia och Maria.

– Det var sår och helt bränt, säger Maria.

Julia och Maria, som båda egentligen heter något annat, besökte samma skönhetsklinik för estetisk laserbehandling i Uppsala under 2024 och 2022. Maria ville ta bort oönskad hårväxt och Julia hade en tatuering som hon tröttnat på.

– Jag såg ett lockande erbjudande i en annons på sociala medier. Sen ringde kliniken upp mig och ville boka in ett besök dagen efter, berättar Julia.

Beskylldes av kliniken

Maria gick till skönhetskliniken två gånger – men efter den andra omgången laserbehandling drabbades hon av smärtor. När hon vände sig till kliniken hävdade de att hon inte hade följt eftervårdsrutinerna.

Julia möttes av samma svar efter att hon fått bekräftat från Akademiska sjukhuset att hon drabbats av en lokal infektion till följd av laserbehandlingen.

– Detta trots att jag upprepade gånger sa till dem att jag varit noggrann, säger Julia.

Varken Julia eller Maria upplever att skönhetskliniken tagit något som helst ansvar för skadorna de drabbats av.

SVT Uppsala har tagit del av flera inspelade samtal mellan kunder och kliniken, samt journaluppgifter som bekräftar bilden som Maria och Julia delar.

Kliniken: ”Kan inte kommentera enskilda fall”

Under de senaste två åren har kliniken blivit anmäld fyra gånger till Konsumentverket. Men SVT har pratat med totalt sju personer som säger att de har drabbats av skador i samband med laserbehandlingar.

SVT har även sökt skönhetskliniken upprepade gånger – i ett mejl svarar kliniken att de avböjer att kommentera enskilda fall med hänvisning till sekretess.

”Vi behandlar våra patienter utifrån de uppgifter vi får lämnade till oss och tar alla steg vi kan för att garantera en patients säkerhet och motverka komplikationer”, skriver kliniken.

När SVT utger sig för att vara en kund som ber om råd inför en potentiell laserbehandling svarar kliniken att ”lasern inte kan skada huden då den är steril”. Strålskyddsmyndigheten säger att det är ett falskt påstående och att estetisk laser kan orsaka stora skador om den används felaktigt.

I klippet: Se svaret från kliniken när SVT utger sig för att vara en kund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.