• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ärkebiskop Antje Jackelén Foto: Pontus Lundahl/TT

Ärkebiskopen Antje Jackelén går i pension

Uppdaterad
Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension hösten 2022 och lägger ned staven och korset i en gudstjänst den 30 oktober.

– Jag har väl åldern inne, jag har funderat länge och funnit frid i det här beslutet, säger ärkebiskopen som fyller 67 år i juni 2022. 

Antje Jackelén valdes till Svenska kyrkans högsta ämbete den 15 oktober 2013 och togs emot i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014. Hon var den första kvinnan på posten och den 70:e ärkebiskopen i ordningen.

– Det känns naturligtvis väldigt blandat, det är en sorgeprocess samtidigt som det finns hopp om att något nytt kan födas, säger hon. 

Vad hon ska göra med sin nyfunna tid vet hon ännu inte.

– Jag vill naturligtvis fortsätta bidra till Gudsriket på så många sätt som möjligt i ordets namn, som förkunnare.

Minnen som består

Från åren som ärkebiskop bär hon med sig de otaliga möten med människor i olika positioner. Ursäktsgudstjänsten till samerna och påvebesöket 2016 är också upplevelser hon kommer att minnas särskilt starkt.

Vem tror du blir din efterträdare?

– Det får vi se, nu blir det ärkebiskopsval och processen får ha sin gång.

Eftersom ärkebiskopen också är biskop i Uppsala stift röstar de diakoner och präster i Uppsala stift som har en tjänst i stift eller församling, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar.

Ärkebiskopen väljs också av ledamöterna i samtliga domkapitel och stiftsstyrelser samt av ledamöterna i kyrkostyrelsen.

Se ursäkten som hon tar upp i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.