Jonas Eronen har en fråga till Uppsalaborna – vet du mer om kanonen? Foto: SVT

Polisens udda efterlysning: Vem äger kanonen?

Uppdaterad
Publicerad

I ett sista försök att hitta ägaren till en riktig kanon – som togs i beslag tillsammans med annat stöldgods – går Uppsalapolisen ut med en allmän efterlysning.

– Den kan ha stått på någon herrgård eller någon gård ute i skogarna i Uppland, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

För två år sedan gjord Uppsalapolisen ett beslag av stöldgods. Bland godset fanns ett ovanligt föremål, en riktig kanon. Sedan dess har polisen försökt spåra ägaren – utan att lyckas.

– Vi har tittat i registret för nationellt gods och försökt matcha den mot stöldanmälningar, säger Jonas Eronen.

Eftersom polisen inte lyckades med de vanliga metoderna tar man nu till ett ovanligt grepp – och går ut med en allmän efterlysning i medierna.

– Det är en fin pjäs som ser ut att vara riktigt gammal, säger Jonas Eronen.

1600- eller 1700-tal

En gissning från polisens sida är att kanonen stått på en herrgård eller gård i landskapet. På Upplandsmuseet kan man säga mer om vad den sannolikt användes till.

– Den har inte använts i strid. Det jag tror vi har här, är en salutkanon. Att skjuta salut med vid festliga tillfällen, säger Berit Schütz, biträdande museichef på Upplandsmuséet.

Hennes bedömning är kanonen är av äldre modell, eventuellt från 1600- eller 1700-tal.

Sista chansen

Polisens efterlysning till allmänheten är det sista försöket man gör i ärendet. Man kan inte längre ha den i sina förråd.

Om efterlysningen inte hjälper återstår ett fåtal alternativ.

– Beslagtaget gods hanteras på tre sätt. Det kan destrueras eller säljas på auktion. Eller gå till ett museum om det har stort kulturhistoriskt värde, säger Jonas Eronen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.