Person poserar vid trä, moderna byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk kan på grund av detta ha mer lust till att leta efter kärlek och bli mer intima'”, säger forskaren Christian Benedict om våren och dagsljuset. Foto: Rebecca Linde/SVT

Uppsalaforskaren: Våren gör oss mer sugna på kärlek

Uppdaterad
Publicerad

Spanska värmen gör entré i Uppsala på onsdagen. Enligt forskaren Christian Benedict har inte vårvädret endast en uppiggande effekt.

Det kan även väcka känslor – av det romantiska slaget.

Vårvärmen har gjort entré i Uppsala – och dagarna blir längre och ljusare. Enligt Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, kan dagsljuset ha en direkt uppiggande effekt.

– Man kan uppleva det själv som ”nu vaknade jag”. Det väcker ens inre ”Skalman”. Man känner att nu har jag lust att göra något och vill verkligen utnyttja livet på alla de olika sätt som är möjligt, säger han.

”Blir mer intima”

Det ökade dagsljuset under våren kan även leda till – kärlek.

Många rör sig mer ute i sociala sammanhang. Och exponeringen för ultraviolett ljus ökar produktionen av testosteron och östrogen, säger Christian Benedict.

– Det kan vara en förklaring till att vi letar efter en ny partner, eller att vi interagerar mer med andra, säger han och fortsätter:

– Folk kan på grund av detta ha mer lust till att leta efter kärlek och bli mer intima.

Rådet: ”Sitt mer vid fönstret”

För att optimera intaget av dagsljus rekommenderar Christian Benedict att sitta mer vid fönstret om man inte har möjlighet till att vara ute under morgontimmarna.

– Promenera till jobbet, eller till skolan. Stanna inte inomhus hela tiden. Gå ut på kaffe- och lunchrasten. Men det är viktigt att skilja på dagsljus och solljus, det sistnämnda måste vi vara mer försiktiga med att exponera oss för.

I klippet: Hör mer om hur dagsljuset påverkar kroppen och våra hormoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.