Bärby SiS

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så säger Hans Bouveng, institutionschef på Sis ungdomshem Bärby, om att den anställde kunde jobba kvar trots att han misstänktes för brott. Foto: SVT

Arbetade på Sis Bärby i Uppsala – misstänktes samtidigt för grovt brott

Publicerad

När mannen greps i våras, misstänkt för grovt dopningsbrott, arbetade han på Sis ungdomshem i Bärby – och satt sedan häktad i drygt en månad.

Fem dagar efter att han släpptes med misstankarna kvarstående gick han tillbaka och arbetade flera månader på hemmet för grova ungdomsbrottslingar.

I förra veckan begärde SVT Nyheter Uppsala ut handlingar från Sis ungdomshem i Bärby och upptäckte att en timanställd suttit häktad i över en månad misstänkt för grovt dopingbrott.

Tvingades sluta på Bärby

Samtidigt som handlingar lämnades ut till SVT påbörjades ett annat arbete på ungdomshemmet.

– Vi hade indikationer på att allt inte stämde och det späddes på när ni intresserade er. Då gick vi till botten med det, säger Hans Bouveng, institutionschef på Sis ungdomshem Bärby.

Mannen släpptes ur häktet i början av juni, med misstankarna kvarstående. Fem dagar senare var han tillbaka och arbetade på ungdomshemmet – och har jobbat där till slutet av förra veckan.

– Då fick vi informationen direkt från personen i fråga. När korten låg på bordet fanns det inte mycket alternativ. Vi avslutade anställningen, säger Hans Bouveng.

Reagerade ni inte på att en anställd försvann i över en månad (när denne satt häktad)?

– Det är inte så konstigt bland timanställda. Vi fick en förklaring som vi ansåg vara rimlig, men som visade sig inte vara sann.

Utreder säkerheten

På Sis ungdomshem Bärby har man nu inlett ett säkerhetsarbete för att undersöka om institutionen drabbats på något sätt.

– Vi har hittills inte sett något sådant, men vi kommer att utreda detta så mycket vi bara kan, säger Hans Bouveng.

SVT Nyheter Uppsala har varit i kontakt med mannens advokat som inte vill kommentera vare sig hur mannen ställer sig till brottsmisstankarna eller anställningen.

Det här är Sis ungdsomhem Bärby

Sis är en förkortning av Statens institutionsstyrelse och ungdomshemmet Bärby utanför Uppsala tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.

Institutionen behandlar unga sexualförövare och ungdomar med missbruk, och har i uppdrag att bedriva vård för ungdomar med särskilda vårdbehov. Bärby tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Bärby ungdomshem har totalt 63 platser.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.