En delad bild visar en kvinna i två olika scenarier. Till vänster sitter hon vid en vattensjö, klädd i en ljusblå skjorta och avslappnade byxor, med en lekfull attityd. Till höger knäböjer samma kvinna i en park, iförd en svart jacka, och plockar upp en röd ros från marken, omgiven av grönska och höstfärgade träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Så minns Åsa Nilsson Bjervner Estoniakatastrofen som tog hennes mammas liv. Foto: Privat/Kristian Östlund/SVT

Åsas mamma omkom i Estoniakatastrofen: ”Vi fick inte veta någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Det är på lördagen 30 år sedan färjan Estonia sjönk på Östersjön – och tog med sig 852 personer i djupet.

En av dem var Mona, mamma till Åsa Nilsson Bjervner.

– Allt rivs upp när det utreds, det får inte min mamma tillbaka.

Uppsala län blev ett av de län som drabbades särskilt hårt av den katastrofala färjeolyckan på Östersjön 1994. 55 personer från länet dog och av dessa var majoriteten en grupp nämndemän från tingsrätten i Uppsala.

Åsa Nilsson Bjervners mamma Mona var en av nämndemännen.

30 år sedan Estoniakatastrofen

– Jag minns att vi hörde på radion vad som hänt, men vi visste inte vilken färja mamma var på. Vi fick inte veta någonting, säger hon.

Hedras vid ceremoni

Under lördagen hålls en ceremoni på minnesplatsen för Estonia på Gamla kyrkogården i Uppsala, för att hedra om minnas personerna som avled i förlisningen.

– Vi är många som inte fick tillbaka någonting från våra anhöriga, då är det fint att vi har den hör platsen att gå till, säger Åsa Nilsson Bjervner och lägger en ros vid sin mammas minnessten.

I klippet ovan: Så minns Åsa Nilsson Bjervner Estoniakatastrofen som tog hennes mammas liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Estoniakatastrofen

Mer i ämnet