I kylcellerna på Uppsalas bårhus finns det just nu sex avlidna som legat där i mer än en månad. Två kroppar har blivit liggande sedan hösten 2021. Och problemet med ”långliggare” är konstant. Även om begravningslagen ändrats från två månader till en månad innan en avliden ska kremeras eller begravas, märker personalen ingen större skillnad.
– Vi har alltid någon hos oss tyvärr, det kan vara allt från tre till fem stycken som byts ut, säger sektionschef Anette von Malmborg.
Personalen på bårhuset känner sig maktlös och tycker att dessa människor faller mellan stolarna.
– Vi gör vårt jobb här, efter tre veckor kontaktar vi myndigheterna och därefter kan vi inte göra mer, det bollas fram och tillbaka och det är vi som står här med den avlidna som då kräver extra omsorg, säger Anette von Malmborg.
Önskar lagändring
– Det är inte etiskt försvarbart att ligga flera månader i ett kylskåp, Diari Ghafouri, avdelningschef på bårhuset i Uppsala.
Bårhuspersonalen önskar också de en lagändring som skulle göra det möjligt att kremera kroppen, även om inga anhöriga agerat.
”Kränkning av integritet”
I ett mejl till SVT bemöter Kulturdepartementet, som beslutar om begravningslagen, förslaget.
”Lagen är utformad för att värna den avlidnes vilja och de anhörigas rätt. I grunden är lagen utformad för att det inte ska ta mer än en månad att begrava en avliden. Att ändra begravningslagen för att exempelvis tvinga någon till kremering mot dennes vilja skulle dels innebära en mängd komplicerade lagändringar, men också en kränkning av den avlidnes integritet”, skriver Linda Söderberg, kommunikatör på Kulturdepartementet, och tillägger:
”Det finns redan i dag ett lagrum som gör det möjligt för Skatteverket att fatta beslut om verkställande av en begravning, om de anhöriga inte själva tar sitt ansvar”.
I klippet: Hör bårhuspersonalen beskriva arbetet med ”långliggarna”.