Begravningsentreprenören slår larm: Kroppar ligger och ruttnar på bårhuset

Uppdaterad
Publicerad

När begravningsentreprenören Emilie Tingström besökte Uppsalas bårhus i januari möttes hon av en otäck lukt. Hon fick veta att två personer legat döda i kylarna sedan i somras.

– Det är så ovärdigt, det ska inte behöva hända i Sverige idag. Jag får ont i magen när jag tänker på det, säger Emilie Tingström.

När en avliden människa helt saknar anhöriga tar myndigheterna hand om begravningen. Om det däremot finns eller tros finnas anhöriga till den döde kan det ta mycket lång tid innan kroppen kan flyttas. Detta trots att begravningslagen säger att en avliden ska kremeras eller gravsättas snarast möjligt och senast en månad efter dödsfallet.

De flesta avlidna som kommer till bårhuset i Uppsala blir kvar i tio-tolv dagar. Men en del blir liggande betydligt längre än så.

– Jag blir så upprörd. Det här handlar om människor inte om ett papper som ska vändas. Jag vill få till en förändring, säger Emilie Tingström som vid ett tillfälle tog saken i egna händer och lät kremera två kroppar.

Är det tillåtet att göra så?

– Jag var i kontakt med chefen på krematoriet. Kommunen kontaktade jag efteråt, de hade ju inte lyckats lösa detta. Jag står för allt jag gjort, säger Emilie Tingström.

Hon är kritisk till kommunen som får i ansvar att leta reda på anhöriga om inte Skatteverket lyckas. Om inte några anhöriga hittas så ska kommunen ta hand om begravningen. Emilie Tingström tycker att Uppsala kommun ska prioritera det här och bli mer handlingskraftiga.

Hanterar skyndsamt

Ida Bylund Lindman, avdelningschef för ekonomiskt bistånd på Uppsala kommun, menar att kommunen jobbar så skyndsamt de kan med dessa ärenden, men att släktutredningarna kan vara omfattande och ibland tar tid. Det kan till exempel vara svårt att få kontakt med släktingar som bor utomlands.

– Vi har en lagstiftning som säger att man verkligen ska försöka hitta släktingar. Sedan är det ju inte bra att det tar lång tid, säger Ida Bylund Lindman.

Även om det är komplext tycker hon att kommunernas mandat är något som kan diskuteras.

– Som det ser ut nu är vi bakbundna av den lagstiftning som finns. Risken med att ta egna beslut är att det komma fram att det finns anhöriga, det kan bli olyckligt i efterhand. Vissa religioner vill till exempel inte ha kremering.

I klippet: Hör Emilie Tingström berätta om vad hon gjorde när hon hittade två kroppar som legat länge på bårhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.