En läkare framför en bokhylla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hudläkaren Mohammad Alimohammadi reder ut: Så ofta ska du smörja in ditt barn för att skydda dem mot solens strålar. Foto: Lina Yakoub/SVT

Hudläkaren om riskerna med barn i solen: ”Flerdubblad risk för cancer”

Publicerad

Vilka risker kommer med att låta barnen vistas i solen? Hudläkaren Mohammad Alimohammadi uppmanar föräldrar att ta det säkra före det osäkra, och planera aktivitet efter väder. Att veta hur man skydda sina barn när solen gassar är en förutsättning för god hälsa i framtiden, menar han.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport är det nyttigt för barn att få solljus på sig för att D-vitamin ska kunna bildas i huden. Solljus är även viktigt för att kunna bibehålla en bra dygnsrytm. Däremot har barn tunnare hud än vuxna och riskerar därför att bränna sig mycket snabbare. Solskador i ung ålder ökar risken att drabbas av hudcancer senare i livet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Aktivitet efter väder

– Små barn ska inte vistas för länge ute i solen. Sök er till en lekplats i skuggan, eller undvik att vara ute när solen är som starkast, säger hudläkaren Mohammad Alimohammadi.

Snåla inte med solkräm

Många missar att läsa på baksidan av sina solskyddsprodukter och använder därför inte rekommenderad mängd, menar han.

– De flesta använder alldeles för lite solkräm, och då kan man inte heller räkna med den solskyddsfaktor som står på förpackningen.

VAD ÄR HUDCANCER?

  • Hudcancer är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser i huden. Basalcellscancer (basaliom) är den vanligaste typen.
  • Den cancerform som ökar mest är skivepitelcancer i huden. Den allvarligaste varianten av hudcancer är malignt melanom.
  • WHO uppskattar att 80–90 procent av all hudcancer orsakas av UV-strålning.
  • Genomsnittsåldern för när diagnos ställs är mellan 60 och 70 år. Ofta ställs diagnosen något tidigare hos kvinnor.
  • Tidiga tecken kan vara födelsemärken som börjar växa, klia, rodna eller ändra utseende.
  • Mellan 80 och 85 procent av alla med malignt melanom i huden botas.

Källa: Cancerfonden, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.