Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör badgästen Elinh Andersson reflektera över hur hon tänkte kring solskydd när hon var yngre. Foto: William Kvist/SVT

Så tänker föräldrar om barn och solskydd: ”Har varit ung och dum”

Uppdaterad
Publicerad

Det är härligt att umgås i solen med familjen, men med det kommer även risker. Redan som barn kan solskador få förödande konsekvenser senare i livet. SVT Uppsala har träffat några föräldrar för att höra hur de tänker kring att skydda sina barn i solen.

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna och hudcancertypen malignt melanom är den som ökar mest. Därför är det viktigt att veta hur man bäst skyddar sina barn för att minska risken att de drabbas när de blir äldre.

– Jag tycker det är jätte, jätteviktigt, säger badgästen Elinh Andersson och berättar att sonen är insmord med solskyddsfaktor 50 från topp till tå.

Skydda med kläder och solkräm

Det är inte alltid lätt att lyckas smörja in små barn, men Elinh Andersson delar med sig av några tips.

– Jag brukar välja solkrämsförpackningar med någon rolig figur på. Vi har även solkräm med roll-on-funktion som gör det lite enklare, säger hon.

Temme Tesfamicael erkänner att han själv glömmer att smörja in sig själv, men är noga barnen Celina och Janelle.

– Min fru är nog bättre att prata om det med barnen än vad jag är, men jag tycker att det är viktigt att skydda barnen, säger han.

I klippet: Hör vad Celina Borg och Janelle Borg har att säga om att skydda sig mot solen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hudläkaren Mohammad Alimohammadi reder ut: Så ofta ska du smörja in ditt barn för att skydda mot solens strålar. Foto: Lina Yakoub/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.