”Unga gör en stor skillnad i vad som är riktig läsning”, säger Maria Fredriksson, ungdomsbibliotekarie vid Uppsala stadsbibliotek. Foto: SVT

Läsning av böcker minskar bland unga: ”Inte så svartvitt”

Uppdaterad
Publicerad

Statens medieråd har mellan 2012-2019 följt läsvanor och konstaterar att läsningen av böcker och tidningar har minskat mest bland barn och unga. Men samtidigt är det den gruppen som känner att de borde läsa mer, framförallt vanliga böcker.

– De unga gör en stor skillnad i vad som är riktig läsning, säger ungdomsbibliotekarie Maria Fredriksson om ungas perspektiv på läsning.

Genom att barnen själva får svara på enkäter om sina läsvanor har Statens medieråd under en längre period märkt att allt fler ägnar mindre tid åt böcker och tidingar.

– Det minskar och det är jättetråkigt, men jag tror inte det är så svartvitt. Barn läser väldigt mycket men i olika former. De läser inte alltid tryckta böcker men de läser fan-fiction, saker på nätet, i sina tv-spel, säger Maria Fredriksson, ungdomsbibliotekarie vid Uppsala stadsbibliotek.

Hör mer om ungdomars läsvanor och hur Uppsala stadsbibliotek jobbar för att följa med i utvecklingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.