• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En pappa och hans barn i en barnvagn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seyit Ivhed och sonen Alvar flyttade till Knivsta för att det var ett bra område för barn att växa upp i. Foto: August Viberg/SVT

Barnafödandet minskar i hela landet – Knivsta i topp

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta är en de kommuner där barnafödandet minskat mest i landet, visar statistik från SCB. Totalt minskade antalet födda barn med 43,3 procent under första kvartalet 2023 jämfört med året innan.

Barnafödandet har minskat med 6,5 procent i hela landet och är det lägsta som uppmäts sedan 2003. I listan över kommuner där antalet födda barn har minskat mest, ligger Knivsta i toppen. Under första kvartalet 2023 föddes totalt 34 barn i kommunen.

Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB, menar att det är svårt att säga vad som ligger bakom utvecklingen, men att världsläget kan spela in.

– Vi har haft en pandemi och det är krig i Europa så unga kanske väntar med att skaffa barn just nu.

Går mot trenden

Seyit Ivhed flyttade till Knivsta för två år sedan, efter att ha hört att det skulle vara ett bra område för barn att växa upp i.

– Det vore inte så bra om det inte är lika barnvänligt om fem till tio år för att det inte föds lika många barn, säger han.

Studentstäder som Uppsala och Lund går dock emot trenden, med ökningar på 8,4 och 9,9 procent.

Se mer från Knivsta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.