Förlossningsvården i Uppsala fick en kvarts miljard – men barnmorskorna märker ingen skillnad

Uppdaterad
Publicerad

Staten har sen 2015 pumpat in cirka 250 miljoner kronor, eller en kvarts miljard, för att förbättra förlossningsvården i Region Uppsala. Men personalen tycker inte att pengarna gjort skillnad.

– Vi på golvet har inte märkt någon skillnad i arbetsmiljö eller bemanning sen den här satsningen gjordes, säger Evelina Holtby, ordförande i Uppsalas lokala barnmorskeförening.

Alla förlossningsrum upptagna. Så ser det ut en morgon när SVT Uppsala besöker Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning. Larmet piper och två i personalen styr mot en väntande ambulans.

– Barnmorskorna jobbar över mycket, motsvarande åtta heltidstjänster. Det är inte en värdig förlossningsvård för 2022, säger Evelina Holtby.

Regionvalet 2022 Uppsala

Tio anställda sade upp sig

Trots de många miljonerna från staten är barnmorskorna inte nöjda. Långt ifrån. Enligt ledningen sade tio anställda upp sig från förlossningen förra året. Här jobbar 80 barnmorskor.

”Orsaken kan vara det höga arbetstempot men även de obekväma arbetstiderna”, skriver Åsa Edström, avdelningschef vid förlossningen i ett mejl.

De flesta, men inte alla av dem som har slutat, har ersatts. Enligt Åsa Edström är bemanningen på hela obstetriken, arbetsmiljön och den höga arbetsbelastningen de största utmaningarna just nu.

Fortsatta bemanningsproblem

Trots att pengarna från den så kallade förlossningsmiljarden bland annat skulle gå till att lyfta bemanning och arbetsmiljö, så är det här det skaver enligt både fack och ledning.

– Med extra pengar har man kunnat ta in extra resurser, man har kunnat satsa på utbildning och det är ändå bra för förlossningsvården. Sen om man ska öka antalet personer inom förlossningsvården så behövs det långsiktiga pengar för det, säger regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) som menar att staten behöver skjuta till de medlen.

Vad krävs för att barnmorskor ska vilja jobba kvar på Akademiska sjukhuset?

– Vi måste sätta långsiktiga mål, och barnmorskorna måste finnas med i beslutande rum. Vi är tydliga med vad vi vill och vi vet vad som är bäst för blivande föräldrar, säger Evelina Holtby.

I klippet: Följ med till förlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet