21-åriga Benjamin från Uppsala står i stadsparken och berättar om sina erfarenheter av psykisk ohälsa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Benjamin berätta om vändpunkten och vägen ut ur psykisk ohälsa. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Benjamin ville ta livet av sig – nu föreläser han om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Utmattning, yrsel och ångest. Som tonåring led Benjamin Gyllenfjärd, 21, av psykisk ohälsa. Han kontaktade sjukvården, men innan han fick svar på varför han mådde dåligt höll han på att ta livet av sig.

– Jag såg inget ljus och ville bara ge upp, säger Benjamin Gyllenfjärd.

I flera år kände Benjamin Gyllenfjärd från Uppsala att något inte stämde. Utåt sätt var han social, öppen och självsäker, men inombords mådde han dåligt.

– Det var bara en fasad. Egentligen ville jag vara hemma och må dåligt, men det erkände jag inte eftersom jag inte ville uppfattas som svag, säger Benjamin Gyllenfjärd.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

Under tonåren vände han sig till barn- och ungdomspsykiatrin, men det dröjde innan han fick en förklaring. Idag lever Benjamin dock ett nytt liv och är ambassadör för Hjärnkoll, ett riksförbund som arbetar med psykisk hälsa. Under hösten ska organisationens ambassadörer besöka skolor i Uppsalaområdet för att öka kunskapen om psykisk ohälsa.

– Jag vill bidra med min erfarenhet så att folk som mår dåligt inte känner sig ensamma. Det finns fler med liknande känslor och det är viktigt att vi få ut information om att det finns hjälp att få, säger Benjamin Gyllenfjärd.

Vad blev vändpunkten i livet för Benjamin? Se svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga i Uppsala

Mer i ämnet