Totalt tog polisregion Mitt, där Uppsala, Västmanland och Gävleborg ingår, emot 6 020 samtal relaterade till psykisk ohälsa under 2022. Då är inte försvunna personer medräknat – där flertalet fall har koppling till psykisk ohälsa, enligt polisen.
– Polisen ser ett behov av att sjukvården utökar sin akuta resurs vid dessa akuta situationer – då det inte föreligger en hotfull situation, säger Marcus Svensson.
Beslutades om psykatriambulans
En sådan resurs fattades det politiskt beslut om redan 2020 då sjukhusstyrelsen gav Akademiska i uppdrag att införa en så kallad psykatriambulans. Tanken var att den skulle vara i drift hösten 2021 men så har inte blivit fallet. Om några månader hoppas dock Region Uppsala och Akademiska sjukhuset ha en ny mobil enhet på plats.
Mer om det i klippet.
Ökningen av antalet samtal, per polisområde
Antal inkomna ärenden i genomsnitt, 2017 jämfört med 2022:
Norr: Från 7 samtal per dag till 13 samtal per dag
Mitt: Från 8 samtal till 17 samtal per dag
Bergslagen: Från 6 till 13 samtal per dag
Stockholm: Från 18 till 28 samtal per dag
Öst: Från 6 samtal till 14 samtal per dag
Väst: Från 12 till 20 samtal per dag
Syd: Från 10 till 18 samtal per dag
Hit kan du vända dig om du mår dåligt:
Akuten, 112 – Vid akut självmordsrisk eller psykisk ohälsa.
Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.
Elevhälsan, skolkurator/skolsköterska – På din skola kan du prata med en sköterska eller kurator om sådant som tynger dig. De kan även hjälpa dig att söka dig vidare om du inte vet vad du vill eller behöver.
BUP – Barn och ungdomspsykiatrin har mottagningar över hela landet. På BUP kan du träffa psykiatriker och läkare och få hjälp med allvarligare psykiska besvär så som depression, ångest eller självskadebeteenden.
Vårdcentralen – På vårdcentralen kan du träffa särskilda läkarteam som riktar sig speciellt till barn och unga. De kan hjälpa till om du till exempel har sömnproblem eller känner dig deprimerad.
Ungdomsmottagningen – På ungdomsmottagningar kan du prata med psykologer och kuratorer.
BRIS – Organisation som jobbar med barn och ungas rättigheter. Här kan du mejla, chatta och prata med en kurator på telefon om till exempel våld, ensamhet eller oro. Det går även att boka fysiska möten med kurator eller delta i gruppmöten där du kan träffa andra unga i samma situation och få stöd.
Tilia – Stödorganisation som jobbar med ungas psykiska hälsa. På Tilia kan du chatta och mejla med unga vuxna som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, du kan läsa om och lyssna på andras historier. Tilia anordnar även gruppträffar och läger.
Mind – Ideell förening som arbetar med psykisk hälsa. Här kan du chatta om sådant som tynger dig. Det finns även en självmordslinje dit du kan vända dig om du eller en närstående har tankar på att ta sitt liv.
SPES – Ideell organisation för de som förlorat en familjemedlem, släkting eller vän genom suicid. Hit kan du vända dig för stöd och för att prata med andra i samma situation.
Jourhavande medmänniska – Här kan du anonymt chatta eller prata i telefon med volontärer om vad som än tynger dig. Stödlinjerna är öppna varje natt alla dagar om året.
Ungas jourer – Anonym chatt-, mejl- och telefonjour för unga.
Röda Korset – Har en chatt där du kan prata med en jourhavande kompis.
Maskrosbarn – Hit kan du vända dig om du har det jobbigt hemma, kanske blir du behandlad illa eller har en förälder som har ett missbruk eller en psykisk sjukdom. På Maskrosbarn kan du få stöd av en kurator online och chatta med vuxna som själva hade det svårt hemma när de var barn. De anordnar även fysiska träffar och läger.
Friends – Friends jobbar mot mobbning och andra kränkningar. Hit kan du vända dig via mejl, telefon eller webbformulär med frågor om bland annat mobbning, ensamhet, rasism och vuxnas ansvar.
Killar.se – Chatt för de som identifierar sig som kille och är mellan 10-25 år. Har även samtalsmottagning med kuratorer och psykologer i Stockholm eller över videosamtal.
Tjejzonen – Chatt för de som identifierar sig som tjej och är mellan 10-25 år. På Tjejzonen finns det möjlighet att få en fadder som man kan chatta med och träffa fysiskt.
RFSL Stödmottagning – Hit kan man som hbtqi-person vända sig för stöd, bland annat om man blivit utsatt för trakasserier. Stöd ges över mejl, telefon eller genom fysiska träffar.
Till dig som har självmordstankar
Om du mår så dåligt att du tänker att livet inte är värt att leva och har tankar eller planer på att ta ditt liv ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon som du har förtroende för.
Du kan känna dig ensam i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Att sätta ord på sina tankar inför någon som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och upptäcker nya möjligheter att lösa dem.
Vem ska jag prata med?
Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon på en stödlinje. Du kan vara anonym om du vill. Du kan till exempel kontakta:
- Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
- Jourhavande präst nås via 112.
- Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in på 1177.se.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Om det är bråttom
Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.
Genom 112 kan du få kontakt med exempelvis ambulans, polis, räddningstjänst, giftinformationscentral eller jourhavande präst. Du som inte pratar svenska kan få hjälp med tolkning på ditt språk.
Du kan också ladda ner 112-appen till din telefon. Där finns fler funktioner och viktiga nummer. När du ringer från appen kan den som svarar se var någonstans du är.
Källa: 1177