Foto: TT/privat

Bidrag till bostäder för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

För första gången beviljar länsstyrelsen statligt stöd till nybyggnation av hyresrätter som byggs för nyanlända.

Regeringen har avsatt 11,3 miljarder i hela landet för produktion av bostäder för svaga grupper på bostadsmarknaden, såsom unga, studenter, äldre och nyanlända.

I Uppsala län får det kommunala bolaget Knivstabostäder bidrag för att bygga 24 hyresrätter som är avsedda för nyanlända och blir därmed först med att få bidrag för just den målgruppen.

– I dagsläget har man över huvud taget inga bostäder för sina nyanlända i Knivsta. Nu ser vi en kommun som tar tag i sina nyanlända och ser till att de får bostäder, säger Tomas Östlund som är handläggare i bygg- och bostadsfrågor på länsstyrelsen i Uppsala län.

Klara i maj 2018

Lägenheterna har redan börjat byggas i Alsike och beräknas stå klara om ett år. Till en början kommer en del av hyresrätterna vara tillgängliga för alla.

– Vi tycker att det är väldigt bra, det blir ju en bättre integration om det är uppblandat, menar Tomas Östlund.

De statliga bidragen gäller för åren 2015-2019 och kan även sökas retroaktivt. Syftet är att hyrorna i nybyggnationer inte ska bli för höga.

– Stödena är lite formen av baklängesbyggande kan man säga, eftersom man sätter ett tak för hyresnivån redan från början. I Stockholmsregionen, som Knivsta tillhör, får hyran vara max 1450 kronor per kvadrat och år. Då får naturligtvis inte produktionskostnaden skena iväg för mycket, säger Tomas Östlund.

Flera projekt i länet

Stöden beviljas av respektive länsstyrelse. I Uppsala län har hittills tre projekt med hyresrätter fått stödet, sammanlagt rör det sig om 29,3 miljoner. Förutom det i Knivsta har två nybyggnationer i Östhammars kommun beviljats stöd. Dessutom har 48,8 miljoner delats ut till fem byggen av äldrebostäder: två i Enköping, två i Östhammar och ett i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.