Biskopen i Uppsala stift, Ragnar Persenius, tog vid 14-tiden under tisdagen del av domen mot den präst som haft sexuellt umgänge med en konfirmand. Tingsrätten dömde prästen för våldtäkt mot barn till två och ett halvt års fängelse.
Vad är din reaktion på domen?
– När man läser hela domen så framstår det hur katastrofalt det här är. För de inblandade och givetvis för den som blivit utsatt.
Prästen ska sätta gränserna
Hur ser du på att han som konfirmationspräst gjort detta mot en konfirmand?
– Det är alltid prästen som ska sätta gränser. Det är ingen jämställd relation eftersom den yngre i detta fall är i beroendeställning.
– Vi har nolltolerans mot sexuella övergrepp oavsett vad det handlar om. Det är helt oacceptabelt. Vad jag vill framhålla är att det är prästens ansvar att veta var gränserna går.
Konsekvenserna för prästen
Vad händer med hans ställning i svenska kyrkan nu?
– För kyrkan är det inte rubriceringen som är det intressanta. Det är vad som framkommit, hur prästen har agerat. Direkt efter helgerna kommer det att ske en kyrklig utredning som sedan prästen själv får yttra sig om. Sedan blir det Uppsala domkapitel som kommer att få ta ställning till om prästen får ha kvar sin behörighet.
Men rent teoretiskt skulle prästen kunna fortsätta verka som präst?
– Jag vill inte gå in på det. Jag har hela tiden sagt sedan detta uppdagades att eftersom det är nolltolerans mot sexuella övergrepp är detta oacceptabelt.
Anställningen av prästen
Fanns det några varningssignaler som ni borde reagerat på innan ni anställde honom?
– De referenser som han hade från en annan del av landet var väldigt positiva. I ett sådant här läge får vi titta närmare på detta. Vi har ju lämplighetsprövningar av blivande präster. Det ska inte förekomma att någon som inte kan sätta gränser blir präst. Inte heller ska man kunna fortsätta vara präst om man inte kan skilja på sina roller när man hamnar i en beroendeställning.
Det var i november detta uppdagades. Har ni under den här tiden infört några nya rutiner när ni anställer folk?
– Vi har antagningskonferens, samtal, praktikbedömning och psykologtester på de som blir präster. Vi får ha en diskussion om vi behöver ha fler tester vid lämplighetsprövning. Vi tar sedan ett par år ut utdrag ur straffregistret.
Är det många som kontaktat kyrkan kring den här händelsen?
– Ja, det är en många som känner till dessa personer som är berörda och folk är ju beklämda att det över huvud taget kan ske. Det här är ju väldigt allvarligt. Vi måste nu ta tag i det här och det har vi redan börjat göra.